Dobrá rada: Prevencia pred požiarmi

Dobrá rada: Prevencia pred požiarmi

Tento týždeň budeme hasiť požiar. Resp. skôr by sme chceli radiť, ako mu predísť, pretože vykurovacia sezóna sa začala a lístia zo stromov sme sa mnohí ešte nezbavili. Zvýšený počet požiarov má na svedomí aj  spaľovanie a vypaľovanie.  Vysvetlil Martine Švirlochovej kpt. Slavomír Fabuľa, z odboru požiarnej prevencie Prezídia Hasičského a záchranného zboru. 

1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Včera sme spomínali, že jedna z príčin prečo najčastejšie horí v rodinných domoch,  súvisí s vykurovaním a starostlivosťou o komíny. Načo by sme mali myslieť už pred začiatkom vykurovacej sezóny, sa opýtala Martina Švirlochová,  kpt. Slavomíra Fabuľu, z odboru požiarnej prevencie Prezídia Hasičského a záchranného zboru.

2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Spaľovať by sme mali iba drevo suché a dobre vyzreté. To si overíte aj tak, že ak priložíte na žeravé uhlíky veľký kus dreva a ten začne počas jednej minúty horieť na viac než jednej strane, je suché. Ak prská, syčí a černie bez horenia, je mokré a nemalo by sa spaľovať.

Aj dnes si ideme po dobré rady k hasičom. Kpt. Slavomír Fabuľa, z odboru požiarnej prevencie Prezídia Hasičského a záchranného zboru,  s Martinou Švirlochovou hovorili aj o tom, prečo by nás v byte, napr. ak si práve hľadáte nový,  mali zaujímať dvere.

3. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

A ešte jedna dobrá rada: Najčastejšia príčina vzniku požiarov súvisiacich s vykurovacími spotrebičmi a komínmi je vyhorenie sadzí. Ak horia sadze v komíne, nikdy ich nehaste vodou, mohlo by dôjsť k jeho popraskaniu alebo dokonca výbuchu. Použite radšej suchý piesok.

Nehas, čo ťa nepáli? Uvidíme, či to platí vždy. Dnes Martina Švirlochová s kpt. Slavomírom Fabuľom z Odboru požiarnej prevencie Prezídia Hasičského a záchranného zboru  riešia dnes „prvú pomoc“, teda, čo robiť keď horí.

4. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Za posledných 10 - 11rokov bolo usmrtených pri požiari približne 310 osôb a zranených viac ako 1450.  Príčinou však nebýva uhorenie, ale práve udusenie. Aby sme tieto smutné štatistiky nezvyšovali, snažíme sa tento týždeň pôsobiť preventívne. A k tomu majú samozrejme čo povedať aj sviatočné chvíle.

Tento týždeň sme si pripomenuli, že ľudský faktor zohráva veľmi dôležitú úlohu pri vzniku požiaru. Dôkazom toho sú aj štatistiky. Najčastejšie horí v piatok a cez víkend, a to v čase medzi 17:00 - 22:00. Horí však aj v čase, keď nie sme doma. Opúšťate byt na víkend? Chladničku asi vypnúť nemôžete, čo si ale zaslúži našu pozornosť - sa pýtala Martina Švirlochová kpt. Slavomíra Fabuľu z Ministerstva vnútra, z Prezídia Hasičského a záchranného zboru, presnejšie z odboru prevencie, lebo o tej bola tento týždeň reč. 

5. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Nuž, a bez ohľadu na to, či sme doma alebo na chate, nemali by sme spaľovať mokré alebo čerstvé drevo, odpadky, plasty, impregnované drevo. Spaľovaním surového alebo mokrého dreva vzniká decht, klesá výkonnosť vykurovacieho spotrebiča. Vrstvu dechtu hrubšiu ako 3mm hasiči odporúčajú odstrániť, aby sa tým znížilo riziko vzniku ohňa v komíne.

Autorka: Martina Švirlochová; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame