Dobrá rada: Pozor na etiketu - aj pred Vianocami

Dobrá rada: Pozor na etiketu - aj pred Vianocami

Tento raz etiketa. Čaká nás obdobie nakupovania darčekov, vinšovania, vianočné večierky, návštevy, cestovanie. Ako sa správať tak, aby sme nikoho neurazili? Pokúsime sa poradiť. Dnes vyberáme darček. Univerzálny asi neexistuje, teda nepozná ho ani odborník na etiketu Anton Bódis, s ktorým sa tento týždeň porozprávame. A tak si to s Martinou Švirlochovou rozdelili na drobné. Čo vybrať pre človeka v príbuzenskom alebo partnera v  obchodnom vzťahu?  

1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Tento týždeň o etikete súvisiacej s nadchádzajúcimi sviatkami. Včera sme sa dozvedeli, že reklamný predmet určite nie je tým správnym darčekom pre našich blízkych. S citom sa treba rozhodovať koho obdarujeme a čím aj v práci. Nepatrí sa trom zo štyroch z kolektívu darček dať a jednému nie. Ak sa šéf rozhodne obdarovať podriadených reklamným predmetom s logom firmy, nemá to byť tzv. zvyškový materiál, alebo to, čo zostalo. Dnes sa Martina Švirlochová s odborníkom na etiketu Antonom Bódisom chystajú na vianočný večierok. S oblečením by nám mal byť nápomocný ten, kto nás pozýva.

2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

K vianočnému obdobiu patria aj návštevy. A keďže tento týždeň hovoríme o etikete, ponúkame ďalšie dobré rady. Na návštevu a vôbec kamkoľvek nie je slušné prísť chorý. Počkáme na pozvanie, jednoducho:„Nikdy nechodím tam, kam ma nepozvali“ Potvrdil Martine Švirlochovej, aj odborník na etiketu Anton Bódis. A naopak, patrí sa odmietnuť pozvanie?

3. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Hovorí sa: návštevu iniciuje hostiteľ, ale končí ju hosť. Podľa Antona Bódisa neexistuje slušný spôsob, ako sa návštevy tak povediac „slušne zbaviť“.

Pred nami je obdobie, počas ktorého veľa cestujeme, navštevujeme sa, blahoželáme, pohybujeme sa viac v spoločnosti, a práve preto hovoríme o tom,  ako to všetko zvládnuť v súlade s etiketou. Dnes sa okrem iného vyberieme na cesty. Ako zistila Martina Švirlochová, aj tu sa vyplatí osvojiť si slušné správanie. Hovorí odborník na etiketu Anton Bódis.

4. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Najskôr sme vyberali darčeky. Už vieme, že reklamné predmety by sme mali rozdávať s citom a je slušnejšie aj obchodnému partnerovi, radšej darovať kvalitné značkové pero, ako pero s logom našej firmy. Zabavili sme sa na vianočnom večierku. K stolu s jedlom sme sa vybrali síce päť krát, ale je to určite lepšie ako raz, a to s preplneným tanierom, ktorého obsah máme aj na kravate. Na návštevu sme priniesli darčeky, no a dnes ideme Silvestrovať. S kým? Otázka Martiny Švirlochovej pre odborníka na etiketu Antona Bódisa. 

5. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Prežite pokojné sviatky, a ako hovorí odborník na etiketu Anton Bódis – slušný človek nerobí druhým to, čo nechce aby oni robili jemu.

Autorka: Martina Švirlochová; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame