Dolma

Dolma

Predovšetkým diplomacia a politika sú témami, ktorými sa v profesionálnej činnosti zaoberá Slovenka s arabskými génmi po otcovi, Emíre Khidayer. Vo svojej poslednej knihe Arábia chutí si život v arabskom svete všíma práve cez kuchyňu štyroch jej regiónov. Iveta Pospíšilová sa od nej dozvedela aj recept na Dolmu. 

Dolma Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Potrebujeme:

cibuľu, baklažán, papriku, paradajkový pretlak, olej, soľ, korenie, balzamikový ocot, ryžu basmati, mangoldové listy, citrón, 150-200 gramov pomletého jahňacieho alebo iného mäsa, petržlenovú alebo koriandrovú vňať, prípadne kôpor.

Postup:

Ryžu necháme v pohári vody napučať asi 10-15 minút. Zmiešame ju s mletým mäsom, pridáme lyžicu oleja, citrón a balzamikový olej, 1-2 lyžice paradajkového pretlaku, nakrájanú petržlenovú alebo koriandrovú vňať alebo kôpor.  Osolíme a okoreníme podľa chuti. Veľkú cibuľu oklepeme, aby zmäkli jej vrstvy. Tie vrchné odstránime.  Z papriky vyrežeme vnútro a odstránime stopku. Vyrežeme vnútro baklažánu a urobíme priestor na plnku. Uvedené druhy zeleniny naplníme masou ryže a mäsa.  Keď nám ostane plnka,  naplníme ňou aj list mangoldu alebo kapusty, či šalátu. Na dno hrnca dáme trochu oleja, vhodíme stopky z papriky, rebro alebo špikovú kosť. Do hrnca vložíme celú zeleninu, zalejeme vodou  tak, aby odvrchu ostali 3-4 centimetre voľné. Prikryjeme pokrievkou, zeleninu pritlačíme tak, aby zachovala tvar. Necháme prevrieť a pomaličky dôjsť ryžu. Celkový proces by nemal trvať dlhšie, než 40-45 minút. 

Zajtra navštívime Sudán a pripravíme si tamojší šalát.
 

Galéria

ir2.jpg
Autorka: Iveta Pospíšilová; Ilustr. foto: Alan Hyža

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame