Kysnutá gugla

Kysnutá gugla

Recepty starých mám zrejme nikdy nevyjdú z módy. Možno je v tom aj kúsok nostalgie za jedlami , ktoré nám babička pripravovala cez prázdniny a na sviatky v rodine, ale možno je v tom aj kus neopakovateľnej kuchárskej zručnosti, ktorú sa nám nie vždy darí napodobiť. Aj to bol jeden z dôvodov, prečo si  Záhoráci povedali, že vydajú recepty starých mám. Vyšli v publikácii Dolné Záhorie - región ľudovej kultúry a tradícií. Hane Michalčíkovej ich z knihy  pomohla vybrať Mária Knotková.  

Kysnutá gugla Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Vypočuli sme si recept na Kysnutú guglu- teda spisovne bábovku, ktorý vám teraz nadiktujem aj v spisovnej slovenčine. Potrebujeme: 14 dg cukru, 14 dg masla, pol kávovej lyžičky soli, citrónovú kôru, 1 cm utlčeného vanilkového struku ,dve a pol dg droždia, 1,3  l mlieka, 3 žĺtky, 5 dg hrozienok,1/2 kg múky, 2 dg masla na vymastenie formy, 3 dg strúhanky alebo orechov na vymastenie formy a 3 dg cukru s vanilkou na posypanie.
Postup: V miske vymiešame maslo, práškový cukor, soľ, citrónovú kôru a vanilku. Potom preosejeme kvások, ktorý si urobíme z droždia, teplého mlieka a trošky cukru, potom už pridáme mlieko a múku. Cesto, ktoré je redšie ako cesto na buchtičky dobre vypracujeme, primiešame doň namočené hrozienka a nalejeme do bábovkovej formy vymastenej maslom a vysypanej strúhankou alebo orechmi. Dáme to nakysnúť. Potom cesto na povrchu potrieme maslom a pečieme pomaly jednu hodinu. Upečenú bábovku opatrne vyklopíme z formy a pocukrujeme. Zajtra si oživíme ďalší starý recept: Cukrové cez mašinku.

Autor: Hana Michalčíková; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame