Recept na Tetrovy

Recept na Tetrovy

Na Záhorí je celkom prirodzený prienik češtiny do slovenčiny. Napriek drobným odchýlkam sa vieme ľahko dorozumieť. A tak , keď Česi povedia vtákovi tetřev, pochopíme , že ide o tetrova. V 18. storočí patril medzi obľúbenú lovnú zver, dnes ich už prežíva len skromný počet. Na Slovensku im hovoríme tetrov obyčajný, alebo tetrov hlucháň. A ako sa dostali tetrovy do zákusku? Nebojte sa, neulovili ich a neupiekli, len krásou svojho naskladaného peria dali názov zákusku. Keď sa Hana Michalčíková opýtala Márie Knotkovej na typický recept Dolného Záhoria dostala takúto odpoveď:  

Recept na Tetrovy Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Vypočuli sme si recept na Tetrovy, alebo ak chcete Plnené oplátky, tak ako ho zachytáva kniha Dolné Záhorie, ktorá je zložená z receptov starých mám. Na prípravu potrebujeme: 30dg stuženého tuku, 30dg práškového cukru a dva dcl mlieka. Do zmesi pridáme kandizované ovocie, dva pudingy a pol balíčka kakaa. Zoberieme dve tortové oplátky, na jednu natrieme plnku, priklopíme druhou a navrchu zaťažíme. Pokrájame na malé štvorčeky a končeky namočíme v čokoláde. 

Autor: Hana Michalčíková; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame