Ako sa nenechať oklamať?

Ako sa nenechať oklamať?

V októbri sa častejšie venujeme témam o starších a pre starších ľudí a naše rady budú tento týždeň ešte aj pre príliš dôverčivých. Budeme hovoriť o tom, ako sa nenechať oklamať. Rôzni podvodníci si najčastejšie vyberajú bezbranných – starých, imobilných, osamelo žijúcich ľudí. Na čo si treba dávať pozor? Niekoľko užitočných rád má advokát Marián Haršány, s ktorým sa zhovára Marcel Hanáček: 

Ako sa nenechať oklamať? - 1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Nikoho nepúšťať do domu alebo bytu, nič nepodpisovať, nikomu nedávať peniaze. Hrnce, misky, drogéria a ďalší tovar sa kupuje v obchode, lieky v lekárni a účet za elektrinu alebo plyn vám nikto nedonesie domov osobne. Ak by sa stalo nešťastie niektorému z vašich príbuzných, nepríde za vami jeho kamarát, ale policajt a určite nebude chcieť od vás peniaze.

V októbri si viac všímame seniorov a predovšetkým im sú určené aj dobré rady tento týždeň. Nemusia to byť len starí, ale aj osamelo žijúci ľudia, alebo tí, ktorí sa pohybujú pomalšie a s problémami. Ako sa nenechať oklamať? – tak sme nazvali tento seriál a niekoľko užitočných rád má pre dôverčivých advokát Marián Haršány, s ktorým sa zhovára Marcel Hanáček:

Ako sa nenechať oklamať? - 2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Ak môžete, vyhnite sa málo frekventovaným miestam najmä večer. Ak môžete, vyberte si cestu okolo banky alebo inej inštitúcie, ktorá je chránená kamerou – ak by sa niečo stalo, máte nádej, že to kamera zachytí. Odmietnite kohokoľvek, kto vám na ulici niečo ponúka – voňavky, hodinky, kozmetiku – toto všetko nakúpite v obchode a s platným dokladom.

Tento týždeň radíme, ako sa nenechať oklamať a okradnúť a dnes sa pozrieme, ako nás môžu okradnúť pri nakupovaní. V nevýhode sú opäť starí ľudia, osamelí, ľudia, ktorí majú problém s pohybom... niekoľko užitočných rád má advokát Marián Haršány, s ktorým sa zhovára Marcel Hanáček: 

Ako sa nenechať oklamať? - 3. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Tu len pripomíname, že NIČ, naozaj nikto vám NIČ nedá zadarmo. Ak máte radi predajné akcie, v poriadku, je to vecou vkusu, ale verte, že certifikované prístroje do domácnosti sa predávajú v obchodoch s elektronikou, zdravotnícke pomôcky v špecializovaných predajniach, a hrncov, panvíc a misiek sú plné obchody, kde ich môžete reklamovať, vrátiť a sú často oveľa lacnejšie. A takisto všetky novinky prichádzajú najprv do renomovaných predajní, nie na ulicu. Žiadny renomovaný výrobca nepredáva svoje výrobky pri lacnom obede v reštaurácii v Dudinciach.

Už sa asi aj vám stalo, že vám kamaráti ponúkali zázračnú zubnú pastu, prací prášok, panvicu, hrniec, sadu nožov a podobné veci. Väčšinou to stojí oveľa viac ako porovnateľný výrobok v obchode a väčšinou sú to veci, ktoré sa v obchode kúpiť nedajú, ale dajú sa kúpiť len takto, na špeciálnych akciách. O tom budeme hovoriť práve teraz. S advokátom Mariánom Haršánym sa zhovára Marcel Hanáček: 

Ako sa nenechať oklamať? - 4. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Na záver ešte trocha logiky: keby bol výrobok taký skvelý a jeho kúpa taká výhodná, ako nás o tom na akcii presviedčajú, nemyslíte si, že by sa obchodníci pobili o to, aby ho mali v regáloch? Neverte tomu, že firma NECHCE predávať v obchodoch: každý chce zarobiť a predať čo najviac. Problémom však je, že tieto výrobky by si v obchode asi nik nekúpil, preto ich ponúkajú na predajných akciách.

Tento týždeň sme radili všetkým dôverčivým, ako sa nenechať okradnúť. Najzraniteľnejšou skupinou sú osamelo žijúci seniori. Aj polícia na svojom webe upozorňuje, že podvodov na senioroch pribúda. Ročne evidujú okolo 400 prípadov. Po tom, čo sme hovorili o krádežiach na ulici, či podomových predajcoch, dnes upozorňujeme na to, že prerobiť môžete aj tam, kde by ste to nečakali. S advokátom Mariánom Haršánym sa zhovára Marcel Hanáček:

Ako sa nenechať oklamať? - 5. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V prípade zdravotných ťažkostí teda vyhľadajte lekára a VÝHRADNE lekára. Kozmetičke nenechávajte odstraňovať znamienka, zájdite za dermatológom. Keď máte problém s chrbticou, vyhľadajte ortopéda: nedajte sa naprávať od suseda, ktorý má kurz v Piešťanoch a masíruje doma. Keď ste bezdôvodne schudli, nepomôže vám pani, ktorá vám bude prístrojom merať metabolický vek a v prípade depresie vás nevylieči emocionálna koučka, nech by mala päť medzinárodných certifikátov. Keď kupujete lieky, tak iba v lekárni. Nie na internete a už vôbec nie na nejakej predajnej akcii od ľudí, o ktorých neviete nič.

Autor: Marcel Hanáček; Ilustr. foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame