Štrúdľa podľa Daši

Štrúdľa podľa Daši

Deň bez štrúdle je ako obloha bez hviezd, nechal sa kedysi počuť František Jozef I., ktorého svet považoval za striedmeho človeka. Chrumkavému a zároveň šťavnatému závinu sme ani my neodolali. S Beátou Repíkovou si najskôr pripravíme, čo nám nadiktuje naša kuchárka  Daša Ostertágová.     

Štrúdľa podľa Daši Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Potrebujeme
      100 g masla, 350 g hladkej múky, štipku soli, 3 polievkové lyžice oleja, 1 balíček vanilkového a škoricového cukru, 150 ml vody, 500 g čierneho hrozna, 200 g kryštálového cukru, postrúhanú kôru z 1 citróna, 300 g mletého maku s cukrom, 100 g rozpusteného masla na potretie, 2 žĺtky

Postup
Roztopené maslo, múku, soľ, olej, cukor a vodu v miske zmiešame a vypracujeme vláčne cesto. Potrieme ho olejom a necháme hodinu prikryté pod  miskou pri izbovej teplote odpočívať.
Medzitým si vymiešame mak s cukrom, vanilkovým a škoricovým cukrom a kôrou z citróna,  hrozno umyjeme a oberieme zo stopiek. Maslo dáme  na teplé miesto, aby zmäklo.  Po hodine cesto  z pod misky vyberieme, dáme na pomúčenú dosku a rozvaľkáme na plát o hrúbke asi 1-2 mm.  Plát  pokvapkáme rozpusteným maslom,  posypeme makom /čím viac maku a hrozna  tým bude štrúdľa chutnejšia/ a husto posypeme hroznom. Takto pripravený plát  opatrne zatočíme do rolády. Štrúdľu dáme na plech vyložený papierom na pečenie, potrieme rozšľahanými žĺtkami,  a vložíme do vopred vyhriatej rúry a pri teplote asi 180 °C, pomaly pečieme 35-40 minút podľa veľkosti. Pred dopečením vrch štrúdle potrieme  rozpusteným maslom a dopečieme.
Upečenú štrúdľu ešte teplú posypeme práškovým cukrom a necháme vychladnúť a podávame ako múčnik ku káve.

Dobrá rada: Štrúdľu môžeme pripravovať s rôznymi plnkami a rôznym ovocím (napríklad  s tvarohom, mletými orechmi, so strúhankou a ovocím jablkami, čučoriedkami, slivkami a podobne). Ak nemáme čas na prípravu cesta, môžeme použiť polotovar z obchodu ako je:  lístkové alebo štrúdľové cesto.

Autorka: beáta Repíková; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame