Šurianske makové perky

Šurianske makové perky

Čo majú „perky“ spoločné s našimi perami sa nám zistiť nepodarilo. Vari len to, že každú jednu si ich milovníci s láskou vkladajú do úst. Aj názvov na túto sladkú špecialitu je na Slovensku niekoľko. Sú oblasti, kde ich poznajú ako „ľašky“, inde pirohy, no a na západe väčšinou ako perky. Tešili sa obľube odjakživa a v Šuranoch by ste ťažko našli rodinu, ktorá ich nemá na jedálnom lístku. Potvrdila to  Hane Michalčíkovej aj Jana Kurucová, s ktorou budeme po celý týždeň pripravovať šurianske tradičné jedlá. 

Šurianske makové perky Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Šurianske makové perky sa podľa receptu Jany Kurucovej pripravujú nasledovne: Potrebujeme- hladkú múku, zemiaky, trošku vody, slivkový lekvár, maslo, cukor a pomletý mak. Postup: Deň vopred si uvaríme zemiaky, ošúpeme ich, zmiesime ich s múkou v pomere jedna k jednej, osolíme, pridáme trošku vody  a vypracujeme cesto. vyvaľkáme ho na hrúbku troch milimetrov a lyžicou kladieme kôpky lekváru na cesto, ale iba na polovičnú časť. Druhú polovicu cesta preklopíme cez naplnené cesto , v medzierkach pritlačíme a ostrožkou vykrajujeme perky-štvorčeky. Tie dáme do vriacej, osolenej  vody a varíme, kým nevyplávajú navrch. Mak zmiešame s cukrom  , posypeme ním perky a polejeme maslom.

Autor: Hana Michalčíková; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame