Francúzske zemiaky

Francúzske zemiaky

U Šikulovcov sa vždy varilo vo veľkých hrncoch, pretože spisovateľ Vincent Šikula pochádzal z dvanástich detí a keď sa všetci v nedeľu stretli už aj s rodinami na návšteve u babky, reči sa prirodzene krútili aj okolo jedla, vymieňali sa recepty, kulinárske rady a skúsenosti. Spisovateľka Veronika Šikulová do zoznamu overených rodinných receptov zaradila aj tie, ktoré si priniesla z pobytu v zahraničí a ten, ktorý ponúkla Tatiane Šuškovej v kulináriu dnes pochádza z krajiny galského kohúta. Jeho názov určite poznáte, ale jedlo z neho chutí inak ako sme zvyknutí:   

Francúzske zemiaky Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Na originál francúzske zemiaky potrebujeme:
asi kilo zemiakov
400-500 ml šľahačkovej smotany
pol kilogramu ementálu alebo viacerých syrov
2 vajíčka
maslo a cesnak na vymazanie formy či pekáča
čierne korenie
muškátový oriešok 

Postup
Zemiaky  očistíme, umyjeme, nakrájame na tenké plátky. Formu alebo pekáč vymažeme maslom a cesnakom. Vysypeme do nej pokrájané surové zemiaky, posypeme a premiešame s postrúhaným muškátovým orieškom. Zaleje smotanou, v ktorej sme rozmiešali vajíčka a postrúhaný syr alebo viacej druhov syra. 
Pečieme prikryté približne 40-45 minút na 150- 160 stupňoch, pred vytiahnutím na chvíľu necháme zapiecť pri teplote 200 stupňov... 

Autorka: Tatiana Šušková; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame