Ako sa pripraviť do školy

Ako sa pripraviť do školy

Dnes sa začína nový školský rok. Po lete plnom táborov, zábavy a hier sa deťom nikto nemôže čudovať, že sa často nehrnú do školy s veľkým nadšením. Preto sa tento týždeň pokúsime poradiť, ako sa pripraviť do školy na všetky stupne štúdia. Dalibor Uhlár sa opýtal psychologičky Dr. Viery Cvikovej – kedy je ideálne začať so školskou prípravou u prváčikov. 

Ako sa pripraviť do školy 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

A ešte pridáme pár odporúčaní. Podľa Úradu verejného zdravotníctva SR, je odporúčaná hmotnosť naplnenej školskej tašky u žiakov 1. a 2. ročníka ZŠ 2,5 kg a 3. a 4. ročníka 3,5 kg. Ak ste ešte nestihli nakúpiť školské potreby, počkajte na pokyny od učiteľov. Pedagógovia zvyknú dávať odporúčania na konkrétne typy pomôcok. 

Ako sa pripraviť do školy, to je téma tohto týždňových dobrých rád. Samozrejme, že so štúdiom na základných školách súvisí aj zmena prostredia. Najmä v prípade detí z vidieka. Ako môže rodič pripraviť dieťa na zmenu prostredia sa pýtal Dalibor Uhlár. Pred tým, ako poradí psychologička Viera Cviková, najskôr názor jednej matky.

Ako sa pripraviť do školy 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V pondelok sa začal nový školský rok na základných či stredných školách. Keďže Vám aj dnes radíme, ako sa pripraviť do školy, tento krát sa Dalibor Uhlár pýtal psychologičky Dr. Viery Cvikovej z filozofickej fakulty Univerzity Komenského – ako pripraviť už staršieho žiaka na strednú školu odborného zamerania, prípadne gymnázium.

Ako sa pripraviť do školy 3 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

A ešte niečo pre stredoškolákov. Ak sa v priebehu školského roka zmení sociálna situácia v rodine študenta a rodina sa dostane do hmotnej núdze, môže žiak kedykoľvek počas školského roka podať žiadosť o sociálne štipendium. Sociálne štipendium sa vypláca priamo žiakovi, avšak po dohode so školou v určitých situáciách je možné štipendium vyplatiť zákonnému zástupcovi.

Vysokoškolákom sa štúdium nezačína druhého septembra, ale o nejaký ten týždeň neskôr. Univerzitné štúdium je pochopiteľne náročnejšie. Ak už teraz uvažujú študenti - maturanti nad vysokoškolským štúdiom, môžu si vypočuť rady psychologičky Viery Cvikovej z Filozofickej fakulty Univerzity Komenského. Aký je život študenta na „výške“ sa pýtal Dalibor Uhlár. Najskôr však názor vysokoškoláka z Technickej univerzity. 

Ako sa pripraviť do školy 4 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Celý týždeň sme vám radili, ako sa pripraviť do školy. Nový školský rok sa už začal, so školou u niektorých žiakov, prípadne študentov, súvisí aj strach z učiteľov, nového prostredia, spolužiakov, prípadne rodičov, ak žiak školu nebude zvládať. Ako teda prekonať strach zo školy? Pýtal sa Dalibor Uhlár psychologičky Dr. Viery Cvikovej z filozofickej fakulty Univerzity Komenského.

Ako sa pripraviť do školy 5 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Už týždeň trvá nový školský rok. Asi mnohým žiakom a študentom je smutno za letnými prázdninami. Vydržte - najbližšie budú jesenné prázdniny. Začínajú sa 30. októbra a do školy sa žiaci vrátia až 4. novembra.  V pondelok o tomto čase zmeníme tému dobrých rád, Viera Horáková nás poučí o pravidlách elektronickej komunikácie.

Autor: Dalibor Uhlár; Ilustr. foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame