Cifrovaný jablkový koláč

Cifrovaný jablkový koláč

Na jeseň to vždy voňalo v komorách jablkami. A tak gazdinky nemuseli dlho rozmýšľať,  čím plniť koláče, buchty, štrúdle a pod. Základná surovina bola doma vždy po ruke. Jablkové koláče v rôznych úpravách boli v slovenských domácnostiach jednotkou. Radi ich pripravovali aj ženy v Trávnici, v okrese Nové Zámky. Nechýbala medzi nimi ani žena , ktorá sa vie šikovne obracať v kuchyni, teta Veronka, ako ju tu volajú. Hane Michalčíkovej prezradila recept na sladkú pochúťku.

Cifrovaný jablkový koláč Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Na prípravu starodávneho Cifrovaného jablkového koláča budeme potrebovať:

Na prvé cesto: 25 dg hladkej múky, dva dekagramy droždia, jeden žĺtok, dve lyžice cukru a dve lyžice octu. Zamiesime to s dvoma decilitrami mlieka a vymiesime na cesto. Má redšiu konzistenciu ako cesto koláčové. Necháme ho na table odpočívať.

Na druhé cesto: 25 dekagramov margarínu a 25 dekagramov polohrubej múky. Zamiešame a natrieme na prvé cesto. Na table cesto rozvaľkáme na hrúbku pol centimetra až centimeter a cesto zakrútime ako makovník. Necháme ho 20 minút odpočívať, zakryté utierkou. Po 20 minútach ešte raz rozvaľkáme, zvinieme  a necháme odpočívať. Na  tretí raz už cesto rozvaľkáme a plníme jablkovou plnkou.
Plnku si pripravíme z kilogramu  jabĺk, 30 dg cukru a pridáme dve lyžice škorice. Zamiešame, udusíme, necháme vychladnúť. Cesto si nakrájame na štvorce a lyžičkou dávame náplň. Krajčeky ostrôžkou rozkrájame, vycifrujeme, potrieme vajíčkom a dáme piecť. 

 

Autor: Hana Michalčíková; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame