Pórková polievka

Pórková polievka

Záhradkári ho pestujú radi, ale v domácnostiach je to ešte stále nedocenená zelenina. Hovorím o póre, ktorí mnohí odporcovia cibule využívajú ako jemnejšiu náhradu pri príprave jedál. Je to zelenina chutná a liečivá. Gréci a Rimania ju okrem iného považovali za výborný protijed pri otrave alkoholom. Čistí krv a črevá od baktérii a kvasiniek a podporuje činnosť tráviacich štiav. Pór nechýba ani v záhradke Anny Pálinkášovej z Rybníka v okrese Levice, ktorá Hane Michalčíkovej ponúkla recept na chutnú polievku. 

Pórková polievka Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Na Pórkovú polievku, ako ju varí Anna Pálinkášová z Rybníka v okrese Levice budeme potrebovať: 3-4 záhradné póry, alebo jeden veľký z obchodu, zemiaky, kyslú smotanu, zeleninový bujón, tavený syr v črievku, soľ , hladkú múku . Na krutóny budeme potrebovať pečivo alebo chlieb a olej.
Postupujeme tak, že si pórky nakrájame na krúžky a podusíme ich na oleji. Zalejeme vodou, podľa počtu stravníkov jeden až dva litre. Dva až tri zemiaky pokrájame na malé kocky, vložíme do vody a pridáme bujón. Varíme asi 20 minút. Odstavíme a rozmixujeme. Do kyslej smotany vytlačíme jeden tavený syr v črievku, dobre rozmiešame a pridáme jednu lyžičku hladkej múky. Ešte raz dobre rozmiešame , zriedime vodou , dáme do polievky a všetko dobre rozvaríme. Do hotovej polievky si pripravíme závarku z kociek chleba alebo pečiva, ktoré pofŕkame olejom a usmažíme na panvici alebo v rúre.

Autor: Hana Michalčíková; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame