Azylanti z Iraku

Azylanti z Iraku

V Nitrianskom regióne žije vyše sedemdesiat utečencov, ktorí dostali na Slovensku azyl. Pomocnú ruku im pred dvomi rokmi ponúkli dobrovoľníci a aktivisti z obce Výčapy-Opatoce. V obci, ale aj na celom Slovensku to v tom čase vyvolalo vlnu negatívnych ale aj pozitívnych reakcií, ktoré postupne utíchli. Niektorí Iračania však po niekoľkých mesiacoch zmenu prostredia a cudzie prostredie nezvládli a vrátili sa do táborov v Kurdistane. Ako sa darí štrnástim rodinám asýrskych kresťanov, ktoré zostali na Slovensku, sa Jolana Čuláková spýtala projektového manažéra občianskeho združenia Miroslava Janáka.

1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Život vyše sedemdesiatich azylantov z Iraku sa zmenil takmer zo dňa deň. Na Slovensku sme im poskytli bývanie a pomocnú ruku. Pre mnohých je však ťažké naučiť sa jazyk, alebo získať prácu. Ako sa im darí v Nitre a vo Výčapoch-Opatovciach, kde našli svoj druhý domov sa na spoločnej opekačke, ktorú zorganizovalo OZ Pokoj a dobro pýtala Jolana Čuláková.

2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Život irackých utečencov – asýrskych kresťanov sa teda postupne mení a mnohí z nich by na Slovensku chceli zostať. Trojročný projekt ich integrácie však končí už o rok a pol a potom sa budú musieť o seba postarať sami.

Autor: Jolana Čuláková; Ilustr. foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame