Hodinárske remeslo

Hodinárske remeslo

Už túto nedeľu sa nám letný čas zmení na zimný. Pospíme si o hodinu dlhšie.  Ľudia však azda od nepamäti túžili merať čas. A keď im už  nestačilo iba striedanie dňa a noci, či ročných období –  zrodili sa slnečné hodiny.  Ľudia dokonca  na meranie času používali aj sviečku, potom to boli vodné, presýpacie či mechanické hodiny. Vrchol rozvoja dosiahlo hodinárstvo na prelome 16. a 17. storočia. Janka Bleyová sa ale s historikom Doc. Vladimírom Segešom,  preniesla  do čias vzniku hodinárskeho remesla – ešte do obdobia 14. storočia.

1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Remeslo má zlaté dno,  to platilo  síce aj v minulosti, ale  všetci remeselníci  museli striktne dodržiavať prísne regule štatútu svojho cechu. Výnimkou neboli ani majstri hodinári. Viac už Janke Bleyovej povedal historik doc.Vladimír Segeš.

2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

A ktohovie, čo by povedali voľakedajší majstri hodinári na súčasné možnosti merania  času. Veď, keby napríklad atómové hodiny  šli viac ako milión rokov, ich odchýlka od skutočného astronomického času,  by údajne  nepresiahla 1 sekundu.


Autor: Janka Bleyová; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame