Obrázky krajiny: Slovenská brána

Obrázky krajiny: Slovenská brána

Dnes sa vydáme na zimnú prechádzku k brehu Hrona. A bude to na samom východnom cípe západného Slovenska. Neďaleko Kozároviec, Tlmáč a Hronského Beňadika je obec Psiare. Aj keď administratívne patrí k spomínanému Hronskému Beňadiku, je to malá obec s významnou históriou. Historici hovoria, že to bola služobnícka obec, kde sa chovali psy, no existujú aj iné – ľudové etymológie tohto názvu. Martin Jurčo sa s Teréziou Rybárovou stretol presne pod vrchom Krivín v Psiaroch, odkiaľ je krásny výhľad na Pohronie.

1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Sme pod vrchom Krivín. Martin Jurčo sa so svojou sprievodkyňou Teréziou Rybárovou pozerá na Slovenskú bránu. Tá geograficky delí západné Slovensko s tým stredným.

Aj keď dnes sú Psiare súčasťou Hronského Beňadika, nájdete tam mnohé zaujímavosti. Napríklad budova starej školy slúži na rôzne stretnutia, aj s nádychom recesie. Z tejto obce totiž pochádza otec spisovateľa Petra Vala. Pokračuje Terezia Rybárová, ktorá sprevádza Martina Jurča. 

2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Na výlet pod Krivín sa dostanete ľahko. Najbližšia rýchliková stanica Kozárovce je len na skok a osobný vlak do Hronského Beňadika zastavuje aj v spomínaných Psiaroch.

Autor: Martin Jurčo; Ilustr. foto: Ľuboš Houška

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame