Pomoc bezdomovcom

Pomoc bezdomovcom

S pribúdajúcimi mínusovými teplotami je ešte  smutnejší pohľad na  ľudí bez strechy nad hlavou, bezcieľne sa túlajúcich ulicami našich miest. Bratislavská mestská časť Karlova Ves už pred dvoma rokmi spustila projekt,  ktorý pomáha ľuďom bez domova vrátiť sa späť do života. S vedúcou oddelenia sociálnych vecí  Janou Lindenhil a s Marcelou Zacharovou, ktorá má pod palcom sociálny a zdravotný referát sa o tom, ako vyzerá ich pomoc v reálnom živote – pozhovárala Janka Bleyová.

1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


V  zariadeniach sv. Vincenta de Paul uplatňujú nízkoprahový prístup, čo znamená, že služby sú dostupné všetkým bez akýchkoľvek iných podmienok. Za rok prejde zariadeniami okolo 1 500 ľudí v núdzi. Sú medzi nimi takí – a nie je ich málo - ktorí sa chcú vymaniť z katastrofálneho sociálneho a spoločenského postavenia.  Im  pomáha  projekt spolupráce medzi mestskou časťou Karlova Ves a Nocľahárňou sv. Vincenta de Paul. Pokračuje Janka Bleyová.

2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Človek bez domova môže riešiť svoju situáciu  až vo chvíli, keď má naplnené svoje doslova existenčné problémy: stravu, nocľah, šatstvo či hygienu.  K základným predpokladom návratu do života však nesporne patrí aj možnosť pracovať. A príklad toho, ako sa dá zamestnávať aj takýchto  ľudí nám z bratislavskej   mestskej časti Karlova Ves a Nocľahárne sv. Vincenta de Paul priniesla Janka Bleyová.

Autorka: Janka Bleyová; Ilustr. foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame