Záchrana hradov

Záchrana hradov

Slovensko je krajinou hradov, no v porovnaní z veľkými zámkami a hradmi u našich českých susedov, sú to najmä zrúcaniny. Napriek tomu sa veľká časť z nich prebúdza k životu. Niekedy ani netreba rozsiahlejšie stavebné úpravy, dôležité je aj vyčistenie od náletových drevín, zarastenia a vybudovanie informačného systému. Nielen o najlepších možnostiach ako revitalizovať naše hrady a rozšíriť tak cestovný ruch diskutovali dva dni odborníci v Bratislave. Martin Jurčo oslovil riaditeľka Odboru ochrany pamiatkového fondu Ministerstva kultúry Zuzanu Ondrejkovú    

1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Hovoríme o záchrane hradov na Slovensku. Začiatok tejto sezóny bude opäť viac hradných lokalít, ktoré postúpili o krok ďalej. Niekedy netreba komplikovaná oprava hradnej zrúcaniny – stačí len vyčistenie priestoru a informačný systém. No slovenskí dobrovoľníci pracujúci na hradných zrúcaninách majú väčšie ambície. A mnohé méty sa podarilo už dosiahnuť. Ako napríklad na Uhrovskom hrade. Martin Jurčo oslovil Martina Vargu z tamojšieho občianskeho združenia. 

2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

A sezóna sa môže začať, hoci dobrovoľníci počas nej urobia najviac práce. Navyše, neraz vedia svoje aktivity skĺbiť aj so službami pre turistov.

Autor: Martin Jurčo; Ilustr. foto: Ľuboš Houška

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame