Otrávené návnady na slovenských poliach

Otrávené návnady na slovenských poliach

V posledných dňoch počúvame správy o otrávených živočíchoch. Kto je za tým? Prečo muselo zahynúť toľko vzácnych druhov vtákov?  Aj štátni ochranári odštartovali mimoriadne kontroly v oblastiach, kde hniezdia vzácne dravce. Dôvodom je čoraz častejšie kladenie otráv. Od roku 2012 zabili jedom na Slovensku 44 chránených vtákov. Sú medzi nimi orly kráľovské, orliaky morské, orol skalný, haje červené, ale aj sokoly sťahovavé. Dokonca pred pár dňami pri obci Malý Cetín v okrese Nitra našli otrávenú orlicu kráľovskú, ktorá mala aj meno, volala sa  Petényi,  krúžkovali ju pred piatimi rokmi v maďarskom pohorí Matra. Okrem vtákov slovenského pôvodu našli u nás smrť jedince z Čiech, Rakúska, Maďarska, či Poľska. Tieto čísla sú alarmujúce. Mária Babinská najskôr oslovila Jozefa Chavka z Ochrany dravcov na Slovensku.   

1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Pri jarných prechádzkach prírodou buďte opatrní, neznámi páchatelia rozmiestňujú otrávené návnady. Ide o vysokorizikové chemické látky. V posledných dňoch bolo usmrtené väčšieho množstva chránených a ohrozených druhov živočíchov a poľovnej zveri, predovšetkým dravých vtákov a ich mláďat v hniezdach. Alarmujúci počet otráv od začiatku tohto roka vyvoláva intenzívnu potrebu riešiť tento problém. Z tohto dôvodu polícia prijala opatrenia s cieľom objasniť už dokumentované prípady, no najmä zamerať sa na prevenciu. Mária Babinská oslovila vedúceho  oddelenia envirokriminality Mária Kerna.

2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Použité jedy sú nebezpečné nielen pre živočíchy, ale aj pre zdravie človeka. Preto buďte ostražití pri pohybe vo voľnej prírode. Dávajte pozor aj na svojich psov. Otrávenými návnadami  môžu byť telá sliepok, holubov, zajacov, prípadne časti tiel domácich a hospodárskych zvierat. Teda ak nájdete ďalšieho uhynuté zviera, ihneď volajte na políciu, na číslo 158.


Autorka: Mária Babinská; Ilustr. foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame