Za kolóniou havranov v Rusovciach

Za kolóniou havranov v Rusovciach

Každý deň sa len niekoľko kilometrov od rušného centra Bratislavy odohráva výnimočné predstavenie. Na starých platanoch v starom hospodárskom dvore v Rusovciach možno pozorovať havraniu kolóniu, ktorá každý rok ožíva práve na začiatku jari. Tatiana Šušková sa tam vybrala s Jánom Kaľavským zo Štátnej ochrany prírody v Bratislave.  

Za kolóniou havranov v Rusovciach - 1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Hoci patria havrany k najinteligentnejším a veľmi hravým vtákom, dokážu sa napríklad naučiť rozprávať, napodobňovať zvuky. Ľudia ich vždy považovali za symbol smrti vojny a chorôb a tak sa k nim aj správali. Nezaslúžene, pretože havrany majú k ekosystéme dôležitú úlohu a dokážu okolie doslova „čistiť“ od uhynutých zvierat. Žijú aj veľmi spoločenským životom s prísnou hierarchiou. Tatiana Šušková sa dozvedela ďalšie zaujímavosti priamo pod havraňou kolóniou v Rusovciach od ochranára Jána Kaľavského. 

Za kolóniou havranov v Rusovciach - 2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Vo voľnej prírode dokážu vraj havrany zhadzovať na ľudí kamene, keď sa príliš blízko priblížia k ich hniezdam. Aby sme sa tomu vyhli necháme havraniu kolóniu, ktorú sme navštívili s Tatianou Šuškovou  žiť jej havraním životom.

Autorka: Tatiana Šušková; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame