Plytvanie potravinami je téma, ktorá rezonuje v každej krajine. Hospodársky vyspelej, aj chudobnej. Pretože , keď vyhadzujeme jedlo, vyhadzujeme aj zdroje , ktoré sú na jeho prípravu potrebné, takže plytváme aj obrovským množstvom vody, pôdy, energie. Ani Slovensko nie je výnimkou. Až 40% ľudí uvádza, že vyhadzuje zeleninu a ovocie ,zvyšky vareného jedla , mlieko a mliečne výrobky a pravidelne aj chlieb a pečivo. Nedávno urobil prieskum aj Výskumný ústav potravinársky. Čo ukázal, o tom sa s riaditeľom Výskumného ústavu potravinárskeho Dr. Martinom Polovkom rozprávala Hana Michalčíková.
Plytvanie potravinami
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Nelichotivé výsledky výskumu nabádajú k zmene. Ak chce Slovensko dosiahnuť európske recyklačné ciele, musí bojovať proti biologickému odpadu a ten tvorí 40-50% komunálneho odpadu. Možností ako začať je veľa- napr. aj tak, že budeme kupovať potraviny racionálne, v množstve, v ktorom ich spotrebujeme a čo nespotrebujem, darujeme.
Plytvanie potravinami
11. 07. 2019 15:47 | Z regiónu
Autor: Hana Michalčíková; Ilustr. foto: Pixabay