Medicína a vírus HIV

Medicína a vírus HIV

Uplynulý štvrtok bol Svetový deň solidarity s ľuďmi infikovanými vírusom HIV. To však nie je jediný dôvod, prečo sa tomuto ochoreniu budeme venovať aj v dnešnom Vademecu. Ak sa totiž hovorí o chrípke, či o boľavých kĺboch, mnohí zbystria pozornosť. Veď to sú ochorenia, ktoré môžu postihnúť kohokoľvek a kedykoľvek. Sú však aj diagnózy, o ktorých sú naopak viacerí presvedčení, že „im sa to nemôže stať". Vedúca Národného referenčného centra pre prevenciu HIV/AIDS doc. Danica Staneková však z klinickej praxe vie, ako veľmi sa títo „presvedčení" mýlia. Téme sa venuje Janka Bleyová.

Medicína a vírus HIV - 1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Proti vírusu HIV medicína doposiaľ nepozná účinnú očkovaciu látku. Spomínaný vírus má totiž schopnosť mutovať a vytvárať veľké množstvo rozličných podôb. Jediným spôsobom ochrany proti nemu je prevencia.

V súvislosti s infekciou HIV /AIDS majú lekári, terapeuti a psychológovia poznatky najmä o tom, že pacientov obava z prezradenia ich zdravotného stavu, odmietanie okolím, ba i najbližšími, často trápi viac ako samotná diagnóza. Často sa však aj pod stigmatizáciu infikovaných ľudí podpisuje neinformovanosť.

Medicína a vírus HIV - 2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


A ako tvrdia odborníci, najdôležitejšou zásadou prevencie proti vírusu, ktorý likviduje imunitu, je zodpovedný prístup v intímnom živote každého z nás. Aj láska má totiž svoje pravidlá. A nie je na škodu zhovárať sa na túto tému aj so svojimi deťmi. Nestrašiť, iba poukázať na riziká prenosu infekcie.

Autorka: Janka Bleyová Ilust. foto: geralt

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame