Vírusová hepatitída typu C

Vírusová hepatitída typu C

Ľudský život je nemysliteľný bez pečene. Je však veľa ochorení, ktoré tento životne dôležitý orgán poškodzujú. Sú to napríklad aj vírusové hepatitídy. Alebo ak chcete infekčné žltačky. A to už je v dnešnom Vademecu parketa pre hepatológa prof. Štefana Hrušovského.

Vírusová hepatitída typu C - 1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


A tento varovný signál nie raz podcenia lekári i samotní pacienti. Lekár síce vyzve pacienta, aby o mesiac či dva prišiel na kontrolné testy, ale on nepríde a choroba si ďalej žije svojím životom.

Pečeň je unikátny orgán, bez ktorého nemôžeme existovať. Pre život je absolútne nevyhnutných najmenej dvadsaťdva jej činností. Okrem iného má pečeň nezastupiteľnú detoxikačnú funkciu v našom organizme. Vedeli ste však, že poškodiť pečeň nám môže nielen alkohol, nikotín, či rôzne chemikálie, ale aj vírusy? A práve vírusovej infekcii typu C sa v dnešnom Vademecu s hepatológom profesorom Štefanom Hrušovským venuje Janka Bleyová...

Vírusová hepatitída typu C - 2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Lekári prostredníctvom edukačnej kampane „Zbierali ste céčka? Možno ich máte ešte dnes" vyzývajú ľudí, aby si spomenuli na obdobie 80. rokov, keď boli populárne malé plastové céčka. Práve v tomto čase sa mohli nevedome nakaziť hepatitídou typu C. Problematickí sú pacienti, ktorí s touto chorobou žijú bez toho, aby o nej vedeli. Preto je dôležité, aby všetci, ktorí mohli prísť do kontaktu s nakazenou krvou, navštívili čím skôr svojho praktického lekára a nechali sa otestovať.

Autorka: Janka Bleyová Ilust. foto: fxxu

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame