Existuje zlomené srdce?

Existuje zlomené srdce?

Ľudské srdce je obdivuhodný, dokonale fungujúci orgán, ktorý dokáže pracovať bez prestávky 24 hodín denne po celý život.  Počas dňa sa srdce   stiahne asi 100 000 krát  a v stave pokoja prečerpáva okolo 5  litrov krvi za minútu.  Pri bežnej záťaži je to  raz toľko, a pri ťažšom cvičení  5-krát viac. Na besede s gymnazistami si Miroslav Barančík, riaditeľ Ústavu pre výskum srdca SAV v Bratislave, zobral srdce na mušku „z valentínskeho pohľadu“. Samozrejme, reč  teda bola najmä o láske. Ak sa vám takáto téma zdá nezmyselná, počúvajte, čo hovorí na lásku versus srdce veda. Pokračuje Janka Bleyová:

1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Čo si myslíte, ako tínedžeri počúvajú dobre mienené rady rodičov, učiteľov, či samotných lekárov, aby  dodržiavali zdravú životosprávu?  Predpokladáte správne: až na výnimky jedným uchom dnu a druhým von.  Celkom iná bola však situácia na stretnutí  gymnazistov Miroslavom  Barančíkom, riaditeľom  Ústavu pre výskum srdca SAV v Bratislave.  Mladých téma zaujala najmä preto, že pomedzi rizikové faktory  „zamontoval“  vedec  vplyv lásky  na  fungovanie srdca. Diskusiu  však vyvolal  aj faktami o vplyve  silných emócií a  stresu na srdce.

2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Ako sa hovorí: Dve muchy jednou ranou. Stretnutie stredoškolákov s Miroslavom   Barančíkom  bolo pre mladých nielen podnetom  zamyslieť sa nad partnerskými vzťahmi a „srdcovými záležitosťami“, ale aj nad tým, čo zmeniť v svojom životnom štýle. Aby im srdcia  vydržali  v zdraví ľúbiť čo najdlhšie.

Autor: Janka Bleyová; Ilustr. foto: Saskia Clauss

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame