Liečivé rastliny ohrozuje toxická pôda

Liečivé rastliny ohrozuje toxická pôda

Máj a jún sú mesiace, keď je najvhodnejšie zbierať liečivé rastliny. No mnohé z týchto bylín nemusia obsahovať len to pozitívne. Veľa závisí totiž aj od prostredia, v ktorom rastú, napríklad od zloženia pôdy. Potvrdil to aj výskum docenta Jozefa Kováčika z Katedry biológie, na Pedagogickej fakulte Trnavskej univerzity. Martin Jurčo sa dozvedel viac. 

1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Hovoríme o liečivých rastlinách a prostredí, v ktorom rastú. Neďaleká skládka odpadu, kontaminovaná pôda, alebo aj niekedy celkom nejasné príčiny. To všetko sa môže prejaviť v obsahu rôznych negatívnych prvkov v liečivých rastlinách  - napríklad v rumančeku kamilkovom. Páve ten najviac absorbuje rôzne ťažké kovy z pôdy. Ako pripomína Martinovi Jurčovi docent Jozef Kováčik z Katedry biológie Pedagogickej fakulty Trnavskej univerzity, platí to aj o bylinkových čajoch.

2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Hovoril docent Jozef Kováčik z Katedry biológie Pedagogickej fakulty Trnavskej univerzity a radí, pri zbere byliniek nepodceňujte okolité prostredie, najmä ak pôda môže byť kontaminovaná.
 

Galéria

unnamed.jpg
Autor a foto: Martin Jurčo

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame