Čo je doma, to sa počíta - Komárňanský pevnostný systém

Čo je doma, to sa počíta - Komárňanský pevnostný systém

Dnes vám predstavíme komárňanský pevnostný systém. Mesto sa v roku 2006 pokúsilo o jeho zapísanie do svetového zoznamu Unesco. Neskôr žiadosť stiahlo, napríklad aj pre nevyhovujúci stavebno-technický stav pevnosti, no napriek tomu je jasné, že táto stavba je unikátom vojenskej histórie. Michalovi Hercegovi o nej povedal viac najprv turistický sprievodca Jozef Černek.

1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Záruka nedobytnosti, unikát vojenskej histórie, mesto v meste. To sme už v komárňanskom pevnostnom systéme, ktorý môžete v týchto letných mesiacoch navštíviť aj počas víkendov. Pevnosť chceli Komárňania zapísať aj do zoznamu Unesco, no nateraz sa od toho upustilo. Objekt patrí mestu a to môže historickú stavbu opravovať len postupne. Čo sa už zrekonštruovalo? Michalovi Hercegovi to povedal znalec komárňanskej pevnosti Ľudovít Gráfel.

2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

S Michalom Hercegom sme opäť v Komárne. Po tamojšom pevnostnom systéme sprevádza turistov aj Jozef Černek. Nekladie pritom dôraz na historické fakty. Skôr sa snaží prebudiť u návštevníkov predstavivosť.

3. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V komárňanskej pevnosti sme boli s jej znalcom Ľudovítom Gráfelom, s turistickým sprievodcom Jozefom Černekom a s našim kolegom Michalom Hercegom.

Autor: Michal Herceg; Ilustr. foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame