Čo je doma, to sa počíta - Kostolík v Kopčanoch

Čo je doma, to sa počíta - Kostolík v Kopčanoch

Kostol svätej Margity Antiochijskej sa nachádza v Kopčanoch v okrese Skalica. Stojí mimo obce uprostred polí na ľavom brehu rieky Morava. Ako farský kostol slúžil až do 18. storočia. Považuje sa za najstaršiu stojacu cirkevnú stavbu v strednej Európe. Vznikol v súvislosti s vybudovaním veľkomoravského hradiska Valy v Mikulčiciach v 9. storočí. Mária Babinská oslovila starostu Kopčian Dušana Dubeckého. 

1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V roku 2012 bola podaná spoločná žiadosť česko – slovenského projektu Archeopark Kopčany a Archeopark Mikulčice o zápis do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO. Asi po roku bola stiahnutá a v súčasnosti sa bude dopĺňať tá pôvodná žiadosť a tiež prepracovávať, aby sa mohla opätovne podať.

Kostol svätej Margity v Kopčanoch je nádherná pamiatka, na ktorú môžeme byť hrdí. Leží v peknej, rovinatej krajinke, spolu s priľahlým, 260 ročným starým stromom dominuje okoliu. Nachádza sa v blízkosti rieky Morava. Kostolík pozostáva z menšej lode a rovného záveru s mierne lichobežníkovým tvarom, orientovaný je v smere východ – západ.  Mária Babinská sa zhovárala s kurátorkou a lektorkou Múzea v Kopčanoch Luciou  Pecinovou. 

2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Ako povedal nadšenec histórie Peter Kubán amatérski detektoristi kovov robia veľké problémy archeológom. Dokonca aj polícia má často hlavu v smútku, keď ich nechytia priamo pri čine, tak sa im do nedá dokázať.

Čo majú spoločné slovenská obec Kopčany s moravskou obcou Mikulčice? Spája ich cirkevná architektúra, v Mikulčiciach môžeme vidieť základy dvanástich kostolov a u nás máme síce len jeden, ale zato stojaci a je pôvodný z 80 percent. Mária Babinská oslovila kurátorku a lektorku Múzea v Kopčanoch Luciu  Pecinovú. 

3. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Kostol svätej Margity v Kopčanoch pred nami postupne odkrýva svoje tajomstvá – našou úlohou je ich odhaliť a zachovať pre budúce generácie.

Autorka: Mária Babinská; Ilustr. foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame