Poznáte ôsmaka, ktorý síce má teraz pred sebou posledné bezstarostné prázdniny, ale už o pol roka ho čaká vážne rozhodnutie, kam na strednú školu? Ak áno, možno práve vám pomôže rozlúsknuť tento rébus projekt „Duálne vzdelávanie“. V spolupráci so stavovskými a profesijnými organizáciami ho odštartoval Štátny inštitút odborného vzdelávania. Informácie o tejto forme vzdelávania má Martina Slušná zo spomínaného inštitútu a muž, ktorý sa doslova od piky prepracoval až na pozíciu renomovaného šéfkuchára – Vojto Artz. Stretla sa s nimi Janka Bleyová.
1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Ani v prípade, ak bude mať absolvent hotelovej akadémie na maturitnom vysvedčení samé jednotky od hora až dolu, ale pritom nedokáže vedomosti pretaviť do reálneho moderného gastronomického umenia, nebude pre zamestnávateľa prínosom. Jednoducho, teória je neodmysliteľne zviazaná s praxou a o tom je projekt duálneho vzdelávania.
V rámci trojročného štúdia sa za kuchárov aktuálne u nás učí takmer 3 tisíc žiakov. Ďalších viac ako 1 500 študuje tento odbor v rámci štvorročného maturitného štúdia. Na dverách reštaurácií a stravovacích zariadení však stále visia oznamy: „Hľadáme šikovného kuchára do našej prevádzky“. Teda takého, ktorý ovláda i prax. A o tom je aj projekt Duálne vzdelávanie. S Martinou Slušnou zo Štátneho inštitútu odborného vzdelávania a s top kuchárom Vojtom Artzom sa o ňom pozhovárala Janka Bleyová.
2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Venovať sa zvolenej profesii aj mimo školských lavíc je plusom nielen pre zamestnávateľov, ale predovšetkým pre perspektívu mladých. No a my sa na Regine-Západ budeme čoskoro s Jankou Bleyovou venovať duálnemu vzdelávaniu ešte aj z iných aspektov.