Duálne vzdelávanie v praxi

Duálne vzdelávanie v praxi

Poznáte ôsmaka, ktorý  síce má teraz pred sebou posledné bezstarostné prázdniny, ale už o pol roka ho čaká vážne rozhodnutie, kam na strednú školu? Ak áno, možno  práve vám pomôže  rozlúsknuť tento rébus  projekt „Duálne vzdelávanie“. V spolupráci so stavovskými a profesijnými organizáciami  ho odštartoval Štátny inštitút odborného vzdelávania. Informácie  o tejto forme vzdelávania  má  Martina Slušná zo spomínaného inštitútu a muž, ktorý sa doslova od piky prepracoval až na pozíciu  renomovaného šéfkuchára – Vojto Artz. Stretla sa s nimi Janka Bleyová.

1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Ani v prípade, ak bude mať  absolvent  hotelovej akadémie  na  maturitnom  vysvedčení samé jednotky od hora až dolu, ale pritom  nedokáže  vedomosti  pretaviť do reálneho moderného gastronomického umenia, nebude pre zamestnávateľa prínosom. Jednoducho, teória je neodmysliteľne zviazaná s praxou a o tom je projekt duálneho vzdelávania.

V rámci trojročného štúdia sa  za kuchárov aktuálne u nás  učí takmer  3 tisíc  žiakov. Ďalších viac ako  1 500 študuje tento odbor v rámci štvorročného maturitného štúdia. Na dverách reštaurácií a stravovacích zariadení však stále visia oznamy: „Hľadáme šikovného kuchára do našej prevádzky“. Teda takého, ktorý ovláda i prax. A o tom je aj projekt Duálne vzdelávanie. S Martinou Slušnou zo  Štátneho  inštitútu  odborného vzdelávania a s top kuchárom Vojtom Artzom sa o ňom pozhovárala Janka Bleyová.

2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Venovať sa zvolenej profesii aj mimo školských lavíc je plusom nielen pre zamestnávateľov, ale predovšetkým pre  perspektívu mladých. No a my sa na Regine-Západ budeme čoskoro s Jankou Bleyovou  venovať duálnemu vzdelávaniu ešte aj z iných aspektov.


Autorka: Janka Bleyová; Ilustr. foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame