Slovenská rodná dedina - Košariská

Slovenská rodná dedina - Košariská

Vždy v utorok v našom letnom seriáli predstavujeme osobnosti a obce, z ktorých vzišli. Asi vám nemusíme pripomínať, že v obci Košariská medzi Vrbovým a Myjavou sa narodil Milan Rastislav Štefánik. Múzeum, evanjelický kostol, cintorín a neďaleká mohyla na Bradle sú spojené s jeho životom a posledným odpočinkom. Encyklopedické heslá o Štefánikovi poznajú všetci, no čo nové môže ponúknuť aj jeho múzeum v rodnej obci? Odpoveď hľadal Martin Jurčo. 

1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Intelektuál, tvorivý človek, no aj pôžitkár. Takto zaznamenali archívy Milana Rastislava Štefánika. Sú to aj  konkrétne exponáty z jeho pozostalosti aj spomienky súčasníkov. O diplomatickej a politickej činnosti Milana Rastislava Štefánika sa už toho povedalo mnoho. No menej už o jeho záujmoch a detstve. O tom sa ročne príde presvedčiť viac ako desaťtisíc návštevníkov aj do Múzea Milana Rastislava Štefánika v Košariskách v okrese Myjava. Múzeum je súčasťou Slovenského národného múzea. Martina Jurča zaujímalo, ako sa budovala táto expozícia. Viac mu povedala riaditeľka Alena Petráková.

2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Návštevníci Košarísk prichádzajú nielen do Múzea Milana Rastislava Štefánika, ale napríklad aj za turistikou rovno na Bradlo.  Toto miesto posledného odpočinku jedného z najznámejších Slovákov je vidieť rovno z Košarísk. Súčasťou historickej Štefánikovej cesty je nielen múzeum, ale aj vedľajší kostol, kde pôsobil jeho otec ako farár. Martinovi Jurčovi povedala viac tamojšia evanjelická farárka Zuzana Durcová.

3. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Evanjelický kostol na Košariskách bol aj miestom poslednej rozlúčky s Milanom Rastislavom Štefánikom. A tak prehliadka Štefánikovskej trasy končí na vedľajšom cintoríne. Pochovaní sú tam rodičia Milana Rastislava a aj jeho súrodenci. Na zaujímavé miesto sa vyberieme aj o týždeň. Predstavíme si evanjelický kostol a rodný dom Ľudovíta Štúra v Uhrovci.



Galéria

Múzeum MRŠ Košariská 1.JPG Múzeum MRŠ Košariská 2.JPG Múzeum MRŠ Košariská 4.JPG Múzeum MRŠ Košariská 3.JPG
Autor a foto: Martin Jurčo

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame