Výskum úzkostných porúch zvierat

Výskum úzkostných porúch zvierat

U ľudí to posudzujeme jednoducho. Ženy sú precitlivenejšie, úzkostnejšie ako muži. Aj zo zdravotných štatistík vyplýva, že nežnejšie pohlavie má vyššie zastúpenie pri úzkostných poruchách správania. Podstatnú úlohu v tom zohrávajú hormóny. Na rozdiel od ľudí to vo zvieracej ríši funguje ináč. Hana Michalčíková sa o nových objavoch dozvedela od výskumníčky, ktorá sa jej takto predstavila:

1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Krátkodobé účinky nedostatku pohlavných orgánov na správanie zvierat sú popísané vo viacerých odborných štúdiách. U dospelých samcov  zvyšujú úzkosť, v ranej fáze vývinu  úzkosť znižujú. Ako je to v prípadoch dlhodobého nedostatku hormónov na správanie starnúcich samcov však dokázané nebolo. Aj preto sa štúdia slovenských výskumníkov venovala práve tejto oblasti. Hana Michalčíková sa pýtala aj na ďalšie zaujímavé súvislosti spojené s výskumom.

2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

O vplyve celoživotného deficitu pohlavných orgánov na úzkostné správanie zvierat  hovorila doktorandka Ústavu molekulárnej biomedicíny Lekárskej fakulty UK Emese Domonkos. Slovenským výskumníkom sa podarilo zistiť, že pri dlhodobom nedostatku pohlavného hormónu sú samice menej úzkostné ako samce .


Autor: Hana Michalčíková; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame