Čo je doma, to sa počíta: Výprava za Rimanmi

Čo je doma, to sa počíta: Výprava za Rimanmi

Prevažná časť dnešného Slovenska ležala v dobe rímskej mimo hraníc rímskeho impéria. Avšak provincii Pannonia Superior patrili kataster Petržalky, Jaroviec, Rusoviec a Čunova.   Priamo v Rusovciach  sa nachádzal tábor Kastel Gerulata. Na toto územie prišli  začiatkom  2 storočia  Kanefáti.  Bol to  germánsky kmeň, predkovia dnešných  Holanďanov. Domáce sídlo mala v tábore  Gerulata  v Rusovciach   práve prvá jazdecká  kanefácka  jednotka. Do Rusoviec sa vybrala s historičkou Jaroslavou Schmidtovou  Beáta Repíková. 

1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Hrad Devín  ležal na území  Barbarika, teda mimo hraníc rímskej ríše . Tým, že Rimania posunuli  svoju severnú hranicu až  na rieku  Dunaj, sa Devín   dostal  do bezprostrednej blízkosti  rímskej ríše  a ležal  napokon na hranici Limes Romanus. S Katarínou  Harmadyovou  z Múzea mesta Bratislava sa stretla na hrade Devín Beáta Repíková.

2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Postupne ako Germani prenikali cez hranice, Rímska   ríša  zanikala. Rimania  už nemohli udržať také veľké  impérium a tak sa rímske jednotky  sťahovali smerom do vnútra  Rímskej ríše a provincie  púšťali iným kmeňom.

Na Bratislavskom hrade nájdeme vzácne príklady keltsko – rímskej architektúry. Archeológovia miesto skúmali natoľko, aby bolo jasné, že ide o stavby, ktoré pre Keltov postavili rímski stavitelia. Rímska mozaiková dlažba  pod nádvorím  Paláca už  tvorí stálu expozíciu  Bratislavského hradu. S archeologičkou  Grétou Musilovou sa tam vybrala   Beáta Repíková.

3. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Na  Bratislavskom hrade sú ešte plochy, ktoré v minulosti  neboli sondované a aj tie môžu byť vzácnym dôkazom a môžu povedať viac o tom, ako Kelti a Rimania žili pri Dunaji na  území dnešnej  Bratislavy. 

Autorka: Beáta Repíková; Ilustr. foto: TASR/Š. Puškáš

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame