Archeologické nálezy zo Serede

Archeologické nálezy zo Serede

Región Serede od nepamäti priťahoval ľudí svojimi prírodnými podmienkami. Oblasť sa nachádzala na významnej križovatke dvoch dôležitých európskych dopravných magistrál. Jedna viedla údolím Váhu od Baltického mora k Stredozemnému moru a druhá, neskôr nazývaná aj Česká cesta, viedla z východu na západ. Aj preto v tejto lokalite odborníci dodnes nachádzajú najvzácnejšie archeologické nálezy. Najnovšie sa v Mestskom múzeu v Seredi predstavujú nálezy z výstavby tamojšieho priemyselného parku a výstavby diaľkového potrubia. Archeologička Klaudia Daňová z Archeologického ústavu SAV v Nitre povedala Martinovi Jurčovi oveľa viac. 

1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Hovoríme o archeologických nálezoch nájdených pri výstavbe Priemyselného parku v Seredi a diaľkového potrubia Sereď – Galanta. Pamiatkový výskum tamojšieho kaštieľa a parku objasnil a odhalil rôzne objekty zo stredoveku a novoveku. Výskum na Námestí slobody priniesol zase nové poznatky o rozsahu opevnenia renesančnej pevnosti. Archeologička Klaudia Daňová z Archeologického ústavu SAV hovorí s Martinom Jurčom.

2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Hovorila archeologička Klaudia Daňová z Archeologického ústavu SAV v Nitre. Archeologické nálezy nájdených pri výstavbe Priemyselného parku v Seredi môžete vidieť až do januára v Mestskom múzeu v Seredi.


Galéria

Klaudia Daňová archeologička SAV.JPG
Autor a foto: Martin Jurčo

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame