Nedostatok strojárskych profesií

Nedostatok strojárskych profesií

Slovensko napriek tomu, že bude potrebovať tisícky absolventov strojárskych škôl a univerzít, má v počte týchto odborníkov rezervy. Aj táto myšlienka odznela počas minulého týždňa na Medzinárodnom strojárskom veľtrhu v Brne. Nové automobilky, strojárske podniky, ale aj elektrárne. Nielen všade tam budú potrebovať absolventov týchto profesií. Na Materiálovotechnologickej fakulte STU v Trnave zistili záujem o tieto odbory. Len treba podchytiť už aj žiakov základných škôl. Po úspechu letného kurzu pre žiakov pripravujú teraz ďalší. Jedna z pedagogičiek zo spomínanej školy Miriam Matušová to potvrdila Martinovi Jurčovi. 

1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Rozmach strojárskeho priemyslu na Slovensku priniesol aj viaceré negatíva. Znižuje sa nezamestnanosť, no už teraz je nedostatok absolventov stredných škôl a univerzít v týchto profesiách. A situácia vraj bude ešte horšia, keď sa dokončí veľká automobilka v Nitre. Potvrdil to Martinovi Jurčovi viceprezident Zväzu strojárskeho priemyslu na Slovensku profesor Ľubomír Šooš, ktorý je aj pedagógom na Strojníckej fakulte STU v Bratislave.

2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Počuli sme o niektorých projektoch, ktorými sa fakulty Slovenskej technickej univerzity snažia prilákať svojich študentov. Či sa podarí zvýšiť počet absolventov, to budeme vedieť až o niekoľko rokov.

Galéria

DSC_1898.JPG
Autor a foto: Martin Jurčo

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame