Patrí budúcnosť elektromobilom?

Patrí budúcnosť elektromobilom?

Byť majiteľom elektromobilu je v súčasnosti veľmi lákavé. Predaj týchto áut vo svete stále stúpa. Štatistiky hovoria, že kým za v roku 2011 sa predalo v Európe okolo 10 300 elektromobilov, za prvých sedem mesiacov tohto roku to bolo okolo 70 800, čo je ohromný nárast.  Pre porovnanie na Slovensku sa za 7 mesiacov tohto roku predalo len 104 elektrických áut. Mária Babinská oslovila docenta Ľuboša Magdolena zo Strojníckej fakulty STU v Bratislave, ktorý je zodpovedný za vzdelávanie v oblasti automobilovej techniky. Ako je to s elektromobilitou u nás?

1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Mnohí vodiči nechcú vymeniť tradičné autá s benzínovým alebo naftovým pohonom za elektrické. Majú obavy, či tieto vozidlá budú mať taký dojazd, aby boli schopné prísť na plánované miesto. Problém je aj v tom, že na Slovensku je stále ešte málo nabíjacích staníc. Novinkou by mala byť ekologická zelená stanica – je to projekt, na ktorom spoločne pracujú bratislavská automobilka a Slovenská technická univerzita. Ide o výskum bezdrôtového nabíjania elektromobilov, jeho výsledkom má byť prvá bezkontaktná nabíjacia stanica na Slovensku. Mária Babinská oslovila docenta Ľuboša Magdolena, vedúceho Oddelenia automobilov, lodí a spaľovacích motorov na Strojníckej fakulte v Bratislave. Na akom princípe funguje bezkontaktné nabíjanie?

2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Samozrejme, vyžaduje si to veľa peňazí,  ale predsa len sa stále investuje do elektromobility. Napríklad skupina prevažne nemeckých automobiliek sa rozhodla, že vytvorí spoločný podnik, ktorého cieľom bude zabezpečiť, aby do roku 2020 po celej Európe pribudla sieť 400 rýchlonabíjacích staníc pre elektrické autá.

Autorka: Mária Babinská; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame