Príbeh na týždeň: Ústavy Slovenskej akadémie vied

Príbeh na týždeň: Ústavy Slovenskej akadémie vied

Nie je materiál, ako materiál. V tomto konštatovaní by sa zhodli nielen domáci „kutilovia“, záhradkári, gazdinky v kuchyni, či šoféri, ale vlastne každý z nás. Niet totiž profesie, v ktorej by sme neocenili,  ak je niečo vyrobené z kvalitného materiálu, ktorý má navyše parametre spĺňajúce tie najnáročnejšie kritériá. Lenže taký materiál musí  niekto a niekde „vymyslieť“.  A presne na také pracovisko vás pozývame  v prvej časti  príbehov Ústavov Slovenskej akadémie vied.  Dnes sa teda budeme pohybovať v priestoroch Ústavu materiálov a mechaniky strojov.  Svetlo do obsahu názvu, ktorý laikovi veľa nenapovie,  vniesol riaditeľ  ústavu Ing. Karol Iždinský, s ktorým sa zhovárala Janka Bleyová. 

1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Máte vôbec predstavu, čo skúmajú v Ústave materiálov a mechaniky strojov SAV? Včera nám vedec Martin Balog s nadšením porozprával o vývoji nových materiálov, ktoré môžu slúžiť napríklad ako implantáty v zubnej, alebo ortopedickej  chirurgii. Jednoducho, ich vedecký tím  prišiel na to, ako budú implantáty fungovať nielen z pohľadu ich prijatia v ľudskom telom, ale aj z pohľadu jeho vynovených mechanických vlastností.  Dnes v priestoroch spomínaného ústavu ešte  ostávame.  Pýchou tohto ústavu sú totiž aj  zaujímavé  a najmä dobre vybavené laboratóriá. Janky Bleyovej sa najskôr ujal vedec Martin Nosko.

2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Je taký bonmot, že  žena vydrží viac, ako človek.  Rôzne záťažové testy nových materiálov v laboratóriách Ústavu materiálov a mechaniky strojov SAV, však  Janku Bleyovú doslova nadchli. Vraj, aj laika presvedčia, že  tam vyvíjajú materiály budúcnosti.

Možno si niektorí z vás spomenú, že v Ústave polymérov SAV sme boli začiatkom októbra, keď tam začínali pracovať na  projekte - Ako zbaviť náš veľtok Dunaj plastov. Mimochodom, spomínaný ústav je akousi  vlajkovou loďou ústavov akadémie. Napokon, z neho vzišla aj tohtoročná laureátka  prestížneho ocenenia  „Vedec roka“  Mária Omastová. Dnes nás do tajov, a nielen chemických procesov, zavedú špičkoví vedci z rôznych oddelení spomínaného  ústavu: Zuzana Benková, Matej Mičušík, Zuzana Kroneková a Martin Danko.

3. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Sami ste teda  počuli, že výskumy Ústave polymérov SAV dokážu pomáhať ľuďom v tých najrôznejších oblastiach, počnúc environmentálnymi záťažami, až po inovatívnu liečbu.

Ústav hudobnej vedy patrí k najstarším vedecko – výskumným pracoviskám Slovenskej akadémie vied. Vznikol  vo vojnovom roku 1943 –  vtedy ešte pod názvom Hudobnovedný ústav. Dnes má tri oddelenia. Jedno sa zaoberá výskumom hudobnej histórie, druhé sa zameriava na teóriu, no a to tretie oddelenie je dnes v epicentre nášho záujmu. Etno - muzikológia totiž skúma tradičnú  ľudovú kultúru najmä na území Slovenska. Pokračuje Janka Bleyová.

4. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Režisér  Marek Šulík na základe výskumu Jany Belišovej  z Ústavu hudobnej vedy SAV,  pripravil aj emotívnu dokumentárnu snímku o Rómoch a ich smutných piesňach pod názvom „Ťažká duša.“

Skôr, ako  dnes vstúpime do priestorov Fyzikálneho ústavu SAV, dáme vám hádanku: tušíte, aký  najdrahší prvok tam doteraz využili? Ak budete hádať nejaké drahé kovy vrátane  zlata, alebo minerály akými sú diamanty, ste na omyle.  Tým najdrahším je železo. Obyčajné železo, avšak  obohatené o izotop 57. Jeho cena  je priam astronomická – 3 milióny eur za kilogram. Pochopenie fyzikálnych javov v makro a mikrosvete pomocou experimentálneho a teoretického výskumu, prináša bonusy do množstva oblastí v našom každodennom živote. Aj v tomto ústave sa s vedcami zhovárala Janka Bleyová.

5. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

A o tom to je. Vedci v  ústavoch Slovenskej akadémie vied, pracujú, skúmajú a vyvíjajú materiály, súčiastky a rôzne komponenty, ktoré prinášajú prospech ľuďom, ale nielen našim na Slovensku, ale nie raz vedu posúvajú  aj v medzinárodných rozmeroch. Aj o tom, boli tohtotýždňové príbehy ústavov, ktoré nám sprostredkovala Janka Bleyová.

Autor: Janka Bleyová; Ilustr. foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame