Príbeh na týždeň: Vianočné rozprávanie

Príbeh na týždeň: Vianočné rozprávanie

Vianoce. Pre každého z nás predstavujú niečo iné: Je to čas stretávania sa, túžba  byť s blízkymi, rodinná pohoda, pokoj či rozdávanie radosti. Väčšina z nás má ale Vianoce spojené so zhonom, s nákupným maratónom pri zháňaní darčekov, s túžbou, aby všetko bolo perfektné. Viera Horáková vás v Príbehu na týždeň vráti  do čias, v ktorých mali Vianoce celkom inú podobu. 

1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Na Vianoce sa pripravujú aj naši najmenší. Niektorí píšu listy Ježiškovi, iní rovno prezradia svoje túžby rodičom či starým rodičom. A sú aj takí, ktorí so záujmom  počúvajú, aké to bolo kedysi. Rozprávanie Adriany Hradskej v Materskej škole v Kostolnom si vypočula  aj Viera Horáková.

2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Vedeli ste, že predchodcami vianočných stromčekov boli kedysi  slamené vence zavesené nad stolom počas sviatkov? Mnohé  mali guľatý či kruhový tvar, ich konštrukcia však bola zložitá a výroba časovo náročná. Preto ich  používali aj niekoľko rokov, kým slama nepodľahla skaze. Interiér domu i hospodárskych budov majitelia zdobili slamenými ozdobami. A práve o nich hovorí Viera Horáková.

3. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Včera sme na vianočný stromček vešali sklenené i slamené ozdoby. Dnes tam pribudnú holubičky zo štiepaného dreva. Do tajov ich výroby sa snažila vniknúť Viera Horáková.

4. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Rozsvietené námestia, obchody preplnené ľuďmi, ktorí sa ženú za tovarom v akciových ponukách. Pôvodný význam obdobia, ktoré nastáva, sa u mnohých kdesi vytratil. Ale  Vianoce sú  tu opäť. Už niekoľko týždňov nám ich pripomína veľkolepá výzdoba nielen na námestiach, ale aj vo veľkých obchodných centrách. Sú aj takí, ktorým sa už doma ligoce vianočný stromček. Nie vždy to bolo tak. Dozvedáme sa od Tatiany Šuškovej. 

5. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

A tu sa náš príbeh na týždeň končí. Nech už budú vaše Vianoce  tradičné, klasické či v modernom štýle, nech sú plné zdravia, šťastia a rodinnej pohody.

Autorka: Viera Horáková; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame