Ako funguje superpočítač Aurel?

Ako funguje superpočítač Aurel?

Pred piatimi rokmi dostali slovenskí vedci špičkový superpočítač. Na počesť významného technika a fyzika Aurela Stodolu dostal meno Aurel. V roku 2014 hardvér prešiel vylepšeniami, zlepšila sa jeho kapacita. Počítač je určený primárne na základný a aplikovaný výskum experimentálnymi metódami. Mária Babinská sa na pracovisku monitoringu zhovárala s riaditeľom Výpočtového strediska SAV v Bratislave Lukášom Demovičom.   

1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Navštívili sme veľmi hlučnú miestnosť, kde je umiestnený superpočítač, ktorý má hmotnosť až 4 tony. Ako ste počuli, sú to ako keby dve veľké skrine s rozmermi asi 2 krát 2 metre.

Vďaka projektu Slovenská infraštruktúra pre vysokovýkonné počítanie majú vedci zo Slovenskej akadémie vied a partnerské univerzity možnosť využívať superpočítač Aurel. Dokáže riešiť veľmi zložité numerické výpočty, predpovedá javy, ktoré vedci inak nezistia. Ako napríklad scenáre vývoja zemskej klímy alebo modelovanie histórie vesmíru. S vedúcim podpory superpočítača  Filipom Holkom sa zhovárala Mária Babinská.

2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Mimochodom ktokoľvek zo  slovenskej akademickej obce môže používať tento superpočítač, stačí sa len zaregistrovať vo Výpočtovom stredisku SAV. A vôbec, kedy pôjde naša už 5 ročná supermašina do dôchodku? Aurela musia prevádzkovať do roku 2020, ale už teraz sa chcú poobzerať po jeho dôstojnom nasledovníkovi. Pretože technológie napredujú obrovským tempom a rovnako stúpajú aj požiadavky používateľov.

Autorka: Mária Babinská; Ilustr. foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame