Uličkami starého mesta: Kostol sv. Mikuláša a okolie

Uličkami starého mesta: Kostol sv. Mikuláša a okolie

Bratislavu navštevujú turisti aj kvôli jej historickým pamiatkam. Aj v tomto predvianočnom  čase vídame v jej uliciach cudzincov, ktorí sa snažia mobilom či profesionálnym fotoaparátom zachytiť čo najviac obrázkov z našej krásavice na Dunaji. Pritom cieľom ich vychádzok nie je len centrum mesta. Nedávno som podobnú skupinku stretol v Podhradí pri kostole svätého Mikuláša.  Tento kostol má nesmierne bohatú históriu, ktorá sa však zachovala iba v niekoľkých písomných zmienkach.  Až v 60. rokoch 19. storočia sa potvrdili správy, že v bratislavskom Podhradí stál v stredoveku skutočne starý gotický kostolík.  O jeho histórii som sa rozprával so sprievodkyňou Vierou Jančuškovou. 

1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

O chvíľu sa v našom rozprávaní vrátime ku kostolu svätého Mikuláša, lebo už  v stredoveku stál v Podhradí  gotický kostol rovnakého zasvätenia. Napriek tomu, že ho v polovici 16. storočia z obavy pred tureckým nebezpečenstvom zrúcali, v roku 1661 ho Františka Khuen  - vdova po palatínovi a županovi Bratislavskej stolice Pavlovi Pálffym - dala znova postaviť na pôvodných gotických základoch a zasvätený svätému Mikulášovi slúžil dlhé roky obyvateľom bratislavského Podhradia.

Počas prechádzky bratislavským Starým mestom sa teraz zastavíme pri  chráme svätého Mikuláša, ktorý stojí na mieste pôvodného gotického kostola pod hradným kopcom Bratislavského hradu.  Stavba kostola je pomerne jednoduchá. Ide o jednoloďový priestor s polygonálne uzavretým presbytériom. Hlavná fasáda je ukončená štítom, z ktorého vyrastá štvorhranná drevená vežička so zvonicou. V strede južnej fasády je kamenný portál, do ktorého kamenársky majster umiestnil precízne vypracovaný reliéf  erbov manželov Pálffyovcov, a nad portálom je nika so sochou patróna kostola. V nasledujúcich minútach sa dozvieme oveľa viac z histórie bratislavského kostola sv. Mikuláša. K tomuto chrámu som sa vybral spolu so sprievodkyňou Vierou Jančuškovou.

2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Toľko dlhoročná sprievodkyňa Viera Jančušková, s ktorou sme sa rozprávali o histórii bratislavského kostola svätého Mikuláša.



Autor: Miroslav Würfl; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame