Príbeh na týždeň: Včely a včelári

Príbeh na týždeň: Včely a včelári

Film režiséra Juraja Jakubiska Tisícročná včela podľa rovnomenného románu Petra Jaroša isto spropagoval život včelárov najlepšie. Od prvého vyjdenia knihy uplynulo už 38 rokov a od filmovej premiéry 35. Dnes život včiel a včelárov približujú včelárske paseky. Iveta Pospíšilová navštívila takéto múzeum v prírode v Kráľovej pri Senci. Správca Rudolf Moravčík a jeho otec, tiež Rudolf, jej porozprávali o tom, ako sa včelári i včielky pripravujú na zimu. Najskôr však navštívili jednu včeliu rodinu, aby nám dokumentovali, že v úli ani v chladných mesiacoch nie je vždy celkom ticho.   

1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Prácu tejto rodiny i členov Slovenského zväzu včelárov a časť expozície zo skanzenu na Včelárskej paseke môžete od včera obdivovať v Malokarpatskom múzeu v Pezinku. V jednom úli sú aj živé exponáty a ak sa poponáhľate, isto sa vám ujde aj koštovka medu z nedávnej vernisáže. Výstava trvá do konca marca.

Rodina Moravčíkovcov na Včelárskej paseke blízko Kráľovej pri Senci sa stará o 100 rodín včiel. V zimnom období má jedna rodina 20-30 tisíc členov. Ako teraz žijú Ivete Pospíšilovej porozprával správca včelárskeho skanzenu Rudolf Moravčík.

2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Práca včelára sa podobá vinohradníkovej. Nepozná totiž sezónnosť. O tom, čo treba vykonať v zimných mesiacoch, porozprával Ivete Pospíšilovej správca Včelárskej paseky v Kráľovej pri Senci Rudolf Moravčík.

3. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Čím ste si dnes osladili rannú kávu alebo čaj? Ak ste odpovedali, že medom, na Včelárskej paseke v Kráľovej pri Senci by z vás mali radosť. Tento včelí produkt odporúčajú konzumovať nielen v zime, ale denne. Ivetu Pospíšilovú zaujímalo, akú mali produkciu v tomto roku. Hovoria Rudolfovia Moravčíkovci -  mladší a starší.

4. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Med rozpúšťame pri teplote do 50-60 stupňov. Včelári hovoria, že med máme dávať do šálok, ktoré udržíme v ruke, teda maximálne do 60 stupňových nápojov, aby sa udržali cenné živiny.

Dnes sa v rodine Moravčíkovcov zo Včelárskej paseky dostane ku slovu konečne aj žena. Zuzana vychováva s manželom štyri deti a tiež veľa varí a pečie. Témou dnešného príbehu o včelároch, včelách a ich produktoch je Med v kuchyni. Iveta Pospíšilová sa zaujímala, kde ho práve Zuzana využíva okrem tradičného sladenia čaju, kávy či pečenia medovníkov.

5. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Nezabudnime medom a cesnakom potrieť vianočné oplátky pred hlavným štedrovečerným menu. Tiež kedykoľvek inokedy natrieť si med na chlieb či vianočku. Takého raňajky v zime máva každú nedeľu aj autorka Príbehu na tento týždeň. V budúcom týždni nás bude Iveta Pospíšilová sprevádzať témou Prijali sme človeka.


Autorka: Iveta Pospíšilová; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame