Budú sa o naše zdravie starať čipy?

Budú sa o naše zdravie starať čipy?

Analytici už dlhšie predpovedajú, že čipy úplne nahradia osobné doklady vrátane občianskych preukazov, pasov. Vraj budú slúžiť aj ako platiaci a komunikačný prostriedok. Napokon rôzne čipy už fungujú v nákladnej preprave, bankovníctve, obchode, na pozorovanie preletov vtákov, alebo hoci na označovanie domácich miláčikov. Janka Bleyová sa však išla na čipy pozrieť do laboratórií Chemického ústavu SAV.

Budú sa o naše zdravie starať čipy? - 1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Hlavnými riešiteľmi projektu BIOGLYCO sú vedci z Chemického ústavu SAV, spolupracujú však nielen s inými ústavmi SAV, ale aj so zahraničnými. Spomenieme Univerzitu v Belehrade, odborné pracovisko vo Švajčiarsku či v Lisabone.

V Chemickom ústave Slovenskej akadémie vied, konkrétne na pracovisku oddelenia Glykobiotechnológie, pracuje tím pod vedením Dr. Jaroslava Katrlíka na vývoji biočipu. Nové čipy majú sledovať, ako sa v tele mení cukrová zložka na povrchu bielkovín. Tieto zmeny totiž sprevádzajú patologické zmeny v organizme vrátane nádorových ochorení. Janku Bleyovú však zaujímalo aj niečo iné.

Budú sa o naše zdravie starať čipy? - 2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Nám ostatným ostáva iba im držať palce a trpezlivo čakať na výsledky ich výskumu.

Autorka: Janka Bleyová Ilust. foto: jelly

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame