A. R. Listiusová – reálna vrahyňa alebo legenda?

A. R. Listiusová – reálna vrahyňa alebo legenda?

Pre svoje ukrutné násilnícke činy a spolčovanie sa s diablom dostala označenie šintavská bosorka. Reč je o Anne Rosine Listiusovej, manželke šľachtica Stanislava Thurzu, ktorá v prvej polovici 17. storočia prebývala na Hlohoveckom zámku, na Tematíne, do jej panstva patrila i Sereď a okolie. Posledné roky života v domácom väzení prežila na Šintavskom hrade. O tom, či bola skutočná vrahyňa nevinných obetí najmä z poddanskej vrstvy, alebo bohatá správkyňa majetku, ktorú zničili závistlivci, sa vedú dodnes spory. Viac sa dozvedela Iveta Pospíšilová.

A. R. Listiusová – reálna vrahyňa alebo legenda? - 1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Anna Rosina vraj mučila a vraždila ženy aj mužov rôzneho veku. Kým to boli iba poddaní, vrchnosť nezakročila. Iba jej manžel Stanislav ju nechal na nejaký čas internovať na Tematíne, keď sa mu doniesli zvesti o jej činoch. S Alžbetou Báthoryovou sa vraj stretla v podzemnom väzení v Čachticiach, jasné dôkazy však neexistujú.

Životy Anny Rosiny Listiusovej a Alžbety Báthoryovej nedávno zaujali aj tvorcov príbehov a povestí, ktoré sa vysielajú v piatok podvečer v našom rádiu. Kým príbeh Alžbety sa dočkal už viacerých sfilmovaní, o Anne sa toho vie ešte stále veľmi málo. Profesionálni historici sa jej veľmi nevenujú, zato ako hobby o nej bádajú viacerí. Jedným z nich je aj Ivan Sokol zo Serede. Ivetu Pospíšilovú zaujímalo, čo počas dvoch rokov, odkedy sa téme venuje, zistil.

A. R. Listiusová – reálna vrahyňa alebo legenda? - 2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Zaujímavý príbeh nateraz ožil v dramatizovanom spracovaní, možno raz sa dočká aj vizuálneho. Ako výstraha, kam môže viesť vedomé spojenie sa so zlom znie posledná veta divadelného predstavenia.

Autorka: Iveta Pospíšilová Ilust. foto: ClaudioKapeller

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame