Biodiverzita ovplyvňuje prírodu i krajinu naokolo

Biodiverzita ovplyvňuje prírodu i krajinu naokolo

V dnešných minútach vyhradených vede bude dominovať náročná téma biodiverzity. Poskytuje totiž základné podmienky nevyhnutné pre život - pre  zdravie, výživu, priemysel, turistiku. Prvýkrát sa termín biologická diverzita objavil pred 32-ma rokmi, neskôr sa ujal skrátený pojem- biodiverzita. A keďže chrániť prírodu a vážiť si jej biologickú rozmanitosť je posolstvom ľudí na Zemi, výrazným podielom prispievajú aj vedci z Centra biológie a biodiverzity SAV. V Botanickom ústave sa Hana Michalčíková porozprávala so samostatným vedeckým pracovníkom Markom Slovákom.

1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Vedci majú jasné v tom, že to, ako príroda momentálne vyzerá, je ovplyvnené správaním našich predkov na začiatku či v polovici 20. storočia. Veľa druhov rastlín už  napríklad vymrelo. Aj preto biodiverzite - biologickej rozmanitosti rastlinných a živočíšnych druhov - venujeme stále väčšiu pozornosť. Predstavme si len, že viac než 25 % liečiv obsahuje aktívne zložky odvodené z rastlín, mnoho dôležitých antibiotík má svoj pôvod v hubách alebo mikroorganizmoch. Stratou druhov miznú aj naše možnosti získavať z nich najrôznejšie produkty. Problému sa venujú aj vedci z Centra biológie a biodiverzity SAV. So samostatným vedeckým pracovníkom Botanického ústavu Markom Slovákom sa rozprávala Hana Michalčíková.

2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Iba z radov cievnatých rastlín a na Slovensku vyskytuje 3 000 druhov. A to je iba zlomok z nášho prírodného bohatstva. O význame biodiverzity v živote človeka aj o tom, ako sa na výskume podieľajú vedci z Centra biológie a biodiverzity SAV, hovoril  samostatný vedecký pracovník Marek Slovák z Botanického ústavu.


Autor: Hana Michalčíková; Ilustr. foto: Ejaugsburg

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame