Poklady Štátneho archívu v Šali

Poklady Štátneho archívu v Šali

Archívy ukrývajú veľké bohatstvo. Písomné materiály o všetkom dôležitom, čo sa udialo v našom regióne. A vďaka tomu, že je sieť archívov Ministerstva vnútra verejne prístupná, môže si každý záujemca o históriu preštudovať, čo ho zaujíma. A tak napríklad mnohé monografie obcí a miest vznikajú v študovniach štátnych archívov. Do jedného takéto zašiel aj Martin Jurčo. Konkrétne do Štátneho archívu pobočka Šaľa. Rozprával sa s riaditeľkou Veronikou Novákovou.   

1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Sme na návšteve v Štátnom archíve v Šali a hovoríme aj o význame verejných archívov nielen pre odborníkov ale najmä pre širokú verejnosť. Azda je na škodu, že patria pod ministerstvo vnútra a nie rezort kultúry, vďaka tomu by mohli archívy čerpať oveľa viac finančných zdrojov na svoj rozvoj. Martin Jurčo sa s riaditeľkou Štátneho archívu, pobočka Šaľa Veronikou Novákovou pozrel aj na zaujímavosti v ich depozitároch.

2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Boli sme na návšteve v Štátnom archíve, pobočka Šaľa. V priestoroch tamojšieho kaštieľa usporadúvajú pravidelne aj výstavy zložené zo vzácnych listín archívu. Až do septembra tam máte možnosť vidieť výstavu k 500. výročiu reformácie v súvislosti s regiónom Šaľa a Galanta.

Galéria

Štátny archív Šaľa.JPG
Autor a foto: Martin Jurčo

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame