Príbehy zberateľov

Príbehy zberateľov

Prirodzený vzťah k zberateľstvu je vari v každom z nás. Jeden zbiera cínových vojačikov, ďalší obrúsky, bábiky, hracie karty či podpivníky. A to som menoval len zlomok zo zberateľských vášní. Môžu nás zaujať na nejaký čas, alebo  podmaniť si natrvalo. A potom sme v osídlach , ktoré majú vlastné pravidlá a vlastný príbeh. Tento týždeň ho budeme spoznávať s Hanou Michalčíkovou. 

1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Vy všetci, ktorí ste už u nás v Slovenskom rozhlase na Mýtnej boli, viete, že už vo vstupnej hale sa môžete pokochať krásnymi starými rádioprijímačmi. Čo kus, to historický exponát a čo kus, to množstvo obdivovateľov. Medzi nimi aj nás všetkých, ktorí v rádiu vysielame  a staré kusy prijímačov obdivujeme. A zároveň s radosťou spoznávame tých, ktorých životný príbeh poznačilo rádiozberateľstvo. Neobídeme ich ani v dnešnom príbehu na týždeň s Hanou Michalčíkovou.

2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Martin Benka, Dominik Skutecký, Zoltán Palugyay /Paluďaj/ aj Mária Medvecká boli  veľkí umelci, ktorí na plátna zachytili krásu slovenských krojov. Zanechali tak aj pre nás ostatných pamiatku na vkus a tvorivosť slovenských žien, na bohaté tradície, ktoré zasa vďaka iným šikovným ženám so zmyslom pre ľudovú kultúru nevymreli. Hovoria si zberateľky krojov- ale je toho viac, čo sa pod jednoduchým označením skrýva. Aj o tom bude dnešná časť nášho seriálu s Hanou Michalčíkovou.

3. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Možno si spomeniete, že jeden z najlepších thrillerov 90. rokov sa volá Kiss The Girls – Zberateľ bozkov. Zberateľ motýľov je zasa názov  prvého dielu populárnej a oceňovanej trilógie Zberateľ. O zberateľoch ľudových piesní a tancov  vyšli tiež viaceré monografie, životopisné filmy a stali sa súčasťou mnohých, televíznych aj rozhlasových relácií a pásem. Oprávnene. Sú to ľudia, vďaka ktorým zostanú zachované najkrajšie slovenské ľudové tance a piesne. Pokračuje Hana Michalčíková.

4. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Až do 19. storočia to nebolo jednoduché, len tak si škrtnúť zápalkou. Väčšinou sa používalo kresadlo a prvé zápalky vyrobil britský chemik John Walker v roku 1826. Tie, ktoré mali na hlavičke červený fosfor, začali vyrábať v roku 1852 a Walkar ich nazval Luciferky. To ešte vôbec netušil, že sa raz stanú zberateľským predmetom. Rovnako ako vojnové artefakty či hracie skrinky, ktoré majú svojich stúpencov aj medzi Slovákmi. V našom seriáli ich neobišla ani  Hana Michalčíková.

5. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Bez vášne to u zberateľov nejde, ale ako sme počuli ani bez vzdelávania, sledovania trhu či kontaktov. A trochu úsmevne, ani bez veľkých priestorov, lebo každá zbierka sa raz rozrastie a túžba mať ju najväčšiu, je u zberateľov prirodzená. Na budúci týždeň budeme v našom  seriáli putovať za turistickými zaujímavosťami po západnom Slovensku.


Autor: Hana Michalčíková; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame