Leto v skautskom tábore

Leto v skautskom tábore

Tohtoročné horúce letné dni potrápili väčšinu z nás. Prialo však tým, ktorí sa rozhodli pre stanovačku a spanie pod širákom. Keď skauti z Výčap-Opatoviec v okrese Nitra plánovali letný tábor, netušili, ako sa trafia do lokality, ktorú si vybrali pre svoj dvojtýždňový pobyt. Na Liptove neďaleko Liptovskej Mary, v Prosieckej doline, bolo príjemných 27 až 28 stupňov a jasná nočná obloha. Spolu s nimi sa sem vybrala aj Jolana Čuláková, ktorá si okrem varenia vyskúšala aj spanie na drevenej prični a štrnásť dní bez vody a elektriny. V našom týždennom seriáli sa dozvieme, ako sa žije v skautskom tábore. Prvý deň je samozrejme trochu zmätok, zhon, budovanie stanov a hľadanie si vlastného pelechu. Poďme sa do Prosieckej doliny medzi skautov pozrieť.  

Leto v skautskom tábore - 1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Prázdniny – to je často oddych, ranné leňošenie v posteli, surfovanie po internete, bicyklovanie, opaľovanie sa, ale aj napríklad také obyčajné ničnerobenie. Skauti z Výčap-Opatoviec to všetko vymenili za spanie na drevenej prični a za tvrdý režim s budíčkom o siedmej. Dva týždne sa striedali v nočných službách pri strážení tábora, v kuchyni, alebo pri rozcvičke a nebudete veriť, stále mali dobrú náladu. V dnešnej časti nášho seriálu o živote s skautskom tábore na Liptove nám Jolana Čuláková priblíži ranné vstávanie a nakukneme aj do teepee stanu družiny Orlov.

Leto v skautskom tábore - 2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Mlčať celý deň alebo nič nejesť či prežiť 24 hodín sám v lese, to sú výzvy, ktoré si dávajú skauti hlavne na letných táboroch. 26. zbor z Výčap-Opatoviec z Nitrianskeho okresu sa tento rok vybral na Liptov a všetkých Bobríkov odvahy, mlčanlivosti alebo hladu absolvovali v krásnom prostredí, ktoré ich inšpirovalo a dodávalo energiu. Bola pri tom aj Jolana Čuláková a v dnešnej časti nášho týždenného seriálu o živote v skautskom tábore nám predstaví nielen nebojácnych skautov, ale aj odvážne skautky, ktoré si v nočnom lese varili halušky.

Leto v skautskom tábore - 3. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Variť dva týždne v skautskom tábore pre päťdesiat hladošov, na lúke, bez elektriny, plynu a technických vymožeností, je veľká výzva pre každého kuchára. Naša kolegyňa Jolana Čuláková si to vyskúšala a tvrdí, že je to super zážitok. Pre skautov z Výčap-Opatoviec, ktorí sa rozložili na lúke v Prosieckej doline na Liptove, uvarila okrem oblikátneho gulášu aj špagety, krupicovú kašu a napríklad aj vyše sto langošov a dvestopäťdesiat slivkových gulí. Náš seriál o živote s skautskom tábore bude dnes o varení aj hľadaní lieku a teraz už nakuknime do skautskej kuchyne. 

Leto v skautskom tábore - 4. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Skautský tábor – to nie sú len hry a turistika, ale aj skoré vstávanie a fyzická práca. Napr. rúbanie dreva, budovanie stavieb, každodenné nosenie pitnej vody pre vyše päťdesiat ľudí. Po dvoch týždňoch v Prosieckej doline na Liptove sa skauti z Výčap-Opatoviec pustili do upratovania tábora, ktorý poskladali a naložili do nákladného auta. Čo všetko treba v posledný deň urobiť a čo im dal dvojtýždňový pobyt v prírode, zisťovala Jolana Čuláková.

Leto v skautskom tábore - 5. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Dlhodobý pobyt v prírode, spojený napr. so spaním pod širákom, prináša nielen fyzický, ale aj psychický oddych a čas na zamyslenie. To všetko skúsili počas dvoch týždňov na Liptove skauti z Výčap-Opatoviec. Ich zážitky nám počas týždňového seriálu priblížila Jolana Čuláková.

Autorka: Jolana Čuláková; Ilustr. foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame