Slovenský hydrometeorologický ústav má 65 rokov

Slovenský hydrometeorologický ústav má 65 rokov

Zaiste poznáte našich meteorológov, ktorí sú pravidelnými hosťami aj v Rádiu Regina. Slovenský hydrometeorologický ústav má 65 rokov. pri tejto príležitosti si chceme predstaviť aj ďalšie pracoviská. Pôsobia tam najmä prírodní vedci, fyzici i matematici. Martin Jurčo oslovil riaditeľa SHMÚ Martina Benka.  

Slovenský hydrometeorologický ústav má 65 rokov Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Slovenský hydrometeorologický ústav vznikol pred 65. rokmi. Pri tejto príležitosti navštevujeme v našom Seriáli Rádia Regina rôzne pracoviská. Našich meteorológov už dôverne poznáme. Aj preto sa teraz pozrieme, ako pracujú na oddelení výstrah pred extrémnym počasím. Najmä v zime pri snežení, pri topení snehu či pri častých dažďoch počujeme v našich správach okrem predpovede počasia aj meteorologické výstrahy. A práve na ne sa Martin Jurčo pýtal vedúceho úseku Jozefa Čaplára. 

Slovenský hydrometeorologický ústav má 65 rokov - 2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Tento rok si pripomíname 65 rokov odkedy začal pracovať Slovenský hydrometeorologický ústav.  Tento významný odbor nesúvisí len s predpovedaním počasia – sú to vzájomne prepletené viaceré disciplíny. Monitoruje sa teplota, vlhkosť, vietor, kvalita vzduchu i stav vodných hladín. Teraz si predstavíme pracovisko, kde toho monitorujú oveľa viac.  Martinovi Jurčovi povedal viac klimatológ Branislav Chvíla. Najprv odpovedal na otázku – ako monitorujú jednotlivé lokality Slovenska.

Slovenský hydrometeorologický ústav má 65 rokov - 3. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V seriáli Rádia Regina tento týždeň hovoríme o pracoviskách Slovenského hydrometeorologického ústavu. Prvého januára uplynulo 65 rokov od jeho vzniku. Najčastejšie sa u nich skloňujú fyzikálne veličiny: teplota, vietor, mráz, atmosférický tlak, zrážky, i sucho. Martin Jurčo sa však tentokrát zaujímal o vodu a rozprával sa s Zuzanou Danáčovou z oddelenia kvantity povrchových a podzemných vôd. 

Slovenský hydrometeorologický ústav má 65 rokov - 4. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V našom príbehu sme tento týždeň navštívili rôzne pracoviská Slovenského hydrometeorologické ústavu. Najväčší záujem najmä u tých, čo sa chcú pozrieť na aktuálnu predpoveď počasia cez mobil, je systém Aladin. Jeho základné dáta sa do jedného z počítačov zaznamenávajú vo Francúzsku – a u nás sa upresňujú. Viac povedal Martinovi Jurčovi odborník na systém Aladin – Jozef Vivoda.

Slovenský hydrometeorologický ústav má 65 rokov - 5. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Po celý týždeň sme hovorili o práci odborníkov v Slovenskom hydrometeorologickom ústave. Ten si pripomína 65. výročie od založenia. V pondelok sa v našom seriáli už budeme venovať inej téme, a to príprave rozhlasovej adaptácie hry P. O. Hviezdoslava Otčim.

Autor a foto: Martin Jurčo

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame