Pukanské moruše

Pukanské moruše

Nevedno, odkiaľ to slávny rímsky básnik Horatius vzal, ale odporúčal: „Ten prežije v zdraví leto, kto bude jesť po raňajkách čierne moruše, kým nepáli slnko.“ Možno si to odskúšal sám na sebe a ďalší chceli skúsiť tiež. Aj preto sa za vlády Márie Terézie sadili moruše popri cestách, košaté stromy poskytovali chládok a zároveň občerstvenie. A z toho istého dôvodu ich sadili vinohradníci vo viniciach. Kraj moruše čiernej je na úpätí čarovných Štiavnických vrchov  a rastie tu najviac stromov moruší na Slovensku. Vybrala sa tam aj  Hana Michalčíková.

Pukanské moruše 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Vraciame sa do Pukanca, obce v okrese Levice, kde je najväčší výskyt moruší nielen na Slovensku, ale aj v strednej a západnej Európe. Je ich tu 470 a majú naozaj úctyhodný vek  od 300 do 500 rokov. Obyvatelia si ich strážia ako oko v hlave a správajú sa k nim ako správni lokálpatrioti. Stromy sú ich pýchou. Jarmila Bátovská povedala Hane Michalčíkovej aj o ďalších pozitívach moruší.

Pukanské moruše 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



Ak by ste si mysleli, že obyvatelia obcí, v ktorých rastú unikátne a nesmierne vzácne stromy moruší ,čakajú len na úrodu, tak ste na omyle. Robia veľa aj na ich záchranu. Vlani v Pukanci , 1-vého septembra po prvý raz zorganizovali Deň moruše , na ktorom sa svojím majstrovstvom spracovania plodov moruše prezentovali miestne gazdinky a náučný chodník, ktorý otvorili dostal názov Náučný chodník moruše čiernej.
 

Autorka: Hana Michalčíková; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame