Kapusta ako ľudový všeliek a poklad Záhoria

Kapusta ako ľudový všeliek a poklad Záhoria

Seriál plný vitamínov pripravila tento týždeň Viera Horáková. Reč bude o kyslej kapuste, ktorá je zvlášť v týchto dňoch, vďaka množstvu vitamínov taká prospešná pre naše zdravie. Nie je to iba zimná potravina, hodí sa i do osviežujúcich jarných a letných jedál. A nie len to. Zohrala tiež dôležitú úlohu v historickom boji proti skorbutu.

Kapusta ako ľudový všeliek a poklad Záhoria 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Aj dnes pokračujeme seriálom, ktorý je plný vitamínov. Kyslá kapusta nie je iba typická zimná potravina, je veľmi osviežujúca aj v lete či na jar. Viera Horáková sa zastavila v Stupave, kde boli a stále sú najvhodnejšie podmienky na jej pestovanie.

Kapusta ako ľudový všeliek a poklad Záhoria 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Zatiaľ čo stupavská krčma je v pesničke ospievaná, o stupavskej kapuste sa len hovorí. Zvlášť tá kyslá je známa široko, ďaleko. A prečo sa jej darí práve v okolí Stupavy? Ako povedal Viere Horákovej Roman Gašpárek, práve tam sú najvhodnejšie podmienky na jej pestovanie.

Kapusta ako ľudový všeliek a poklad Záhoria 3 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Náš seriál, plný vitamínov pokračuje aj dnes. Vedeli ste, že stupavské zelé, alebo stupavská kapusta, o ktorej po celý týždeň hovorí Viera Horáková, je registrovanou značkou? Je to vlastne chránené označenie pôvodu tejto plodiny v rámci Európskej únie.

Kapusta ako ľudový všeliek a poklad Záhoria 4 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Vždy na jeseň sa Stupava zaplní tisíckami ľudí z blízka i z ďaleka. Slávnosti kapusty, známe pod názvom Dni zelá, už majú za sebou 23 ročníkov. A keďže sa kapuste venujeme celý týždeň, táto zelenina je žiadaná i na jar a v lete a prípravy na túto akciu začínajú už teraz, ukončíme náš seriál Dňami zelá. Pokračuje Viera Horáková.

Kapusta ako ľudový všeliek a poklad Záhoria 5 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Náš seriál pokračuje aj v pondelok, tentoraz však bude o rekreačnej cyklistike.

Autorka: Viera Horákováí; Ilustr. foto. Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame