Tvorivé písanie pre každého

Tvorivé písanie pre každého

Všetci sme svojím spôsobom tvoriví. Niekto viac, iný menej. Osvietila vás niekedy myšlienka, vydarený obraz či verš, ktorý ste si potom zapísali na cestovný lístok, papierový obrúsok či do mobilu? Veď písať nemusia len básnici a spisovatelia. Ani nám ostatným občas nezaškodí vyjadriť, čo cítime a pritom sa trochu pohrať so slovami. Malú inšpiráciu vám ponúkneme v rannom seriáli, ktorý sa práve začína. Počúvajme Michala Hercega. 

Tvorivé písanie pre každého 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V rodine sme mali neter,
čo sa chcela volať Peter.
Strýko by to nepredýchal,
tak sa dievča volá Michal.
To už vyberám z rozsiahlej veselej tvorby Josefa Zbranka. Pochádza z Moravy, ale už vyše tridsať rokov je Nitranom. S rovnakou ľahkosťou veršuje v slovenčine i češtine. No a keďže tento týždeň hovoríme o písaní a vymýšľaní, nemohli sme ho neosloviť. Presnejšie, oslovil ho Michal Herceg.

Tvorivé písanie pre každého 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

A takto by sme mohli pokračovať. Hľadať rýmy, spájať zdanlivo nespojiteľné, rozosmievať seba i okolie, to je vzácny dar, ktorému sa Josefovi Zbrankovi dostalo vrchovato, ale ktovie, možno sa v tom bude dariť aj vám, len to treba skúsiť.

Tento týždeň hovoríme o ľuďoch, pre ktorých je písanie poézie či prózy radosťou a záľubou. Nie je isté, či by kvôli literatúre boli ochotní ísť "na kraj sveta", ale niektorí z nich si veru poriadne zacestujú. Pokračuje Michal Herceg.

Tvorivé písanie pre každého 3 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Ján Petrík by vám toho vedel poradiť oveľa viac. Napríklad aj to, že keď už pošlete svoju prácu do súťaže, mali by ste rešpektovať takzvané normostrany, aby sa text porotcom dobre čítal a aby si medzi jeho riadky mohli vpisovať poznámky.

Tento týždeň hovoríme o literatúre. Nie však o renomovaných spisovateľoch, ale o talentovaných ľuďoch, pre ktorých je písanie radosťou či životnou potrebou. Možno medzi nich patríte aj vy. Čo ak máte doma jeden či viac zošitov z vlastnými básňami, ktoré ste napísali pred viac ako dvadsiatimi rokmi? Neskúsite si v nich zalistovať? Želmíra Zemčáková, ktorá sa predstavila na nedávnom literárnom stretnutí v Bratislave, sa na takýto návrat do svojej minulosti odhodlala a vznikla z toho jej prvá básnická zbierka. Predstavíme si ju s Michalom Hercegom. Verše číta Zuzana Jurišová.

Tvorivé písanie pre každého 4 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Písanie je dobré naozaj pre všetkých. V uplynulom týždni sme sa o tom presviedčali každé ráno no a dnes o tom Michal Herceg bude hovoriť s autorkou novej knihy plnej stĺpčekov pre ženy a o ženách. Kniha sa volá Hladko-obratko a jej debutujúcou autorkou je novinárka Lucia Pastierová Čarná. Chcete svoju knihu napísať aj vy? Tak počúvajte. Možno vás práve toto rozprávanie inšpiruje.

Tvorivé písanie pre každého 5 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Či už píšete romány alebo len odkazy na chladničku, veríme, že pri tejto činnosti zažijete len a len príjemné chvíle.
No a v pondelok tému nášho seriálu zmeníme, Lekárska fakulta Univerzity Komenského totiž oslavuje storočnicu.

Autor: Michal Herceg; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame