Spomienka na Jozefa Kronera

Spomienka na Jozefa Kronera

Práve dnes uplynulo 20 rokov od úmrtia jednej z najvýraznejších postáv slovenského filmu a divadla. Jozef Kroner, rodák zo Staškova pochádzal z 12 detí.  Herectvo síce neštudoval, ale jeho herecký talent oceňovali doma i v zahraničí.  Bol laureátom mnohých slovenských, českých, maďarských, talianskych, bulharských a iných ocenení. Jeho divadelné začiatky sú previazané s Armádnym divadlom v Martine, kde pôsobil v rokoch 1948 až 1956. Prevažnú časť profesionálnej hereckej kariéry však  zasvätil  Činohre Slovenského národného divadla.
Bezprostrednosť a humor vdýchli život mnohým postavám zo slovenskej a svetovej klasiky. Zažiaril napríklad ako divadelný Jožko Púčik, alebo filmový Pacho hybský zbojník. Niekoľko sentencií zo života tejto hereckej legendy pripravila Janka Bleyová.

Spomienka na Jozefa Kronera Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Spomienku na Jozefa Kronera pri príležitosti dnešného 20. výročia jeho úmrtia vo veku nedožitých 74 rokov - pripravila Janka Bleyová. Povedané slovami divadelného kritika, teoretika a publicistu Ladislava Čavojského: Jozef Kroner bol nositeľom titulu národný umelec, ktorý mu udelila nielen vláda, ale predovšetkým národ, ktorý ho mal rád.

Autor: Janka Bleyová; Ilustr. foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame