Oslobodenie Bratislavy

Oslobodenie Bratislavy

Každý deň nám niečo berie a niečo dáva. Pred sedemdesiatimi štyrmi rokmi priniesol 4. apríl Bratislave slobodu. Mesto na Dunaji sa tak zaradilo k ďalším slovenským mestám, ktoré si mier mohli pohojdať po dlhom čase v rukách. Ako je z dobových záznamov známe, aj s vôňou rozkvitnutých orgovánov. O dni, ktorý bol pre mesto na Dunaji prelomový, hovorí s Jozefom Bystrickým z Vojenského historického ústavu Hana Michalčíková.  

Oslobodenie Bratislavy - 1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Po ťažkom období druhej svetovej vojny, si 4. apríla mohla vydýchnuť aj Bratislava. Do mesta sa vrátil mier a postupne sa začalo s normálnym chodom vo fabrikách, kaviarňach aj na športoviskách. Mementom však zostali ťaživé spomienky a obete. V bojoch o Bratislavu prišlo o život 742 vojakov Červenej armády, 470 Nemcov a Maďarov, ktorí sa v meste bránili, a 121 civilistov. O pamätnom dni pre Bratislavu sa porozprávala s Jozefom Bystrickým z Vojenského historického ústavu Hana Michalčíková. 

Oslobodenie Bratislavy - 2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Možno aj tohtoročný príjemný deň využijete na prechádzku mestom, ktoré pred 74 rokmi zažilo prvý mierový deň po ťažkých dňoch bojov v druhej svetovej vojne. Aj v týchto chvíľach okolo 16. hodiny sa v roku 1945 ešte stále bojovalo o Bratislavský hrad. Aj malá spomienka na pohnuté  chvíle minulosti vám možno pomôže objaviť čaro slobody.


Autor: Hana Michalčíková; Ilustr. foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame